avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile unui angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile unui angajat

Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat din promotia 2012.Luna viitoare voi implini un an de cand lucrez iar sefii mi-au cerut sa demisionez pt ca nu mai merge firma, stiu ca ei au beneficiat de niste bani si dak eu demisionez ei nu mai trebuie sa restituie nimic,insa ei imi spun ca din moment ce nu am primit nimic din somaj la final de an ei o sa depuna un dosar pt ca eu sa pot primii acei bani si ca o sa vina toti odata adica 1500 de lei.Intrebarea mea este exista acesti bani?este doar o inventie sau ii voi primi? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 18 Septembrie 2013
Nu va veni nici un ban pentru ca nu ati fost in somaj, ci ati lucrat. Firma a beneficiat de niste avantaje ca a angajat absolventi conform prevederilor legale.Probabil ca va angaja un alt absolvent in lcoul dvs. pentru a beneficia inca un an de aceleasi avantaje, insa dvs nu veti incasa nimic, decat daca intrati in somaj in urma concedierii, iar nu a demisiei.
v-am intrebat tocmai pt k am vorbit si cu contabila lor si insista ca este adevarat, incearca in orice fel sa ma convinga desi nu mai au nici un interes...le-am zis deja k imi dau demisia.Apropo de asta am incercat sa caut o solutie pt k eu nu vroiam sa demisionez, ei mau obligat au vorbit urat cu mine m-au amenintat insa am fost la itm si mi-au zis doar sa nu-mi dau demisia desi eu nu ma puteam intoarce dupa toate cele intamplate, iar din disperare am decis sa le semnez demisia.Am vrut sa demisionez acum 2 zile insa ei mi-au spus sa raman pana implinesc un an k asa pot beneficia de acei bani.Mai am o intrebare daca eu raman angajata in acte la ei doar o luna pana se implineste anul, este posibil sa ma angajez in alta parte cu contract?
multumesc
1. - Cred ca angajatorul vrea sa va pacaleasca.
- Trebuia sa va arate si unde, in lege, scrie ce spune el.

2. - Ca sa poata sa beneficieze de sumele oferite de Agentia de Somaj angajatorul a incheiat cu dvs. un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata.
- In acel moment a incetat perioada de somaj pentru dvs. (la data incheierii CIM) si Agentia de Somaj nu mai are nici o obligatie fata de dvs.

3. - Acum veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. (cel mai folosit este concedierea cu art.65 din Codul muncii = desfiintarea postului).
- Dar, in situatia aceasta, angajatorul va trebui sa restituie sumele primite de la Agentia de Somaj.

4. Daca ati semnat demisia nu mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj acum.

5. Indiferent cum si cand veti pleca de la acest angajator puteti sa va angajati oriunde si oricand doriti dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
daca eu vreau sa-mi dau demisia mai trebuie sa semnez si un preaviz? pt ca ei nu mai au de lucru deci nu e ca si cum ei ar avea nevoie de mine
1. Va uitati in contractul individual de munca (CIM) si vedeti ca acolo scrie si care este perioada de preaviz in caz de demisie.

2. In perioada de preaviz trebuie sa respectati programul de lucru.

3. Angajatorul poate renunta total sau partial la perioada de preaviz.

4. Deasemenea dvs. puteti demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile prevazute prfin CIM.

5. Din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.



Alte discuții în legătură

Incetarea raporturilor de munca dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua ! varog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:1). nepoata mea a fost incadrata in martie 2015 ca asistent medical generalist la un cabinet ... (vezi toată discuția)
Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Somaj? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as avea o problema si anume:sunt angajata la o firma din 15.08.2008 si pana in prezent,am fost luata din somaj,dupa terminarea facultatii.Acum am ... (vezi toată discuția)