avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Zona 1 de radiatii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Zona 1 de radiatii

Buna seara! Am lucrat din anul 1992 la Fabrica de combustibil nuclear Pitesti,pina in 01.01.2009.cind am iesit la pensie pentru munca depusa si limita de virsta.Perioada 1992-2001 mi-a fost trecuta ca grupa 1 de munca.Iar 2001-2009 ca grupa speciala.O data cu lg.263.art 30 parag 4.perioada 1992-2001 este si ea asimilata in grupa speciala de munca.Mentionez ca in toti acesti ani am lucrat in zona 1 de radiatii.Va rog sa imi spune-ti daca asimilarea aratata mai sus si faptul ca am lucrat in zona 1 de radiatii imi poate schimba punctajul si ce trebuie sa duc la casa de pensii pentru a beneficia de marire.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:15, 24 Septembrie 2013
Dvs. v-ati pensionat dupa L 19/2000
Art. 20. - (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare,
zonele I şi II de expunere la radiaţii;
Art. 43 (3) Asiguraţii care şi-au desfăşurat activitatea în locurile de muncă prevăzute la art. 20 lit. b) şi care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de 17 ani în zona II de expunere la radiaţii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă.
Ordinul nr. 125/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite, care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării, pentru perioada lucrată după 1 martie 1990, ANEXA 1 la GRUPA I DE MUNCA poz 17. sunt incadrate Unităţi nucleare de gradul III şi IV. Deci va rog sa deduceti ca Grupa I de munca inseamna activitati cu conditii deosebite.
Mai mentionez ca pana la aparitia L 19/2000, existau 3 grupe de munca, I, II si III, conform L 3/1977, corespunzatoare conditiilor obisnuite, deosebite si speciale de munca din L.19/2000
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
emil6702, utilizator
emil6702 a scris:
... Deci va rog sa deduceti ca Grupa I de munca inseamna activitati cu conditii deosebite...


am vrut sa zic conditii speciale, asa cum am precizat si mai jos, va rog sa ma scuzati!
Problema o cunosc si eu, important este ca institutia sa elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca a lucrat in zona I de expunere la radiatii. Asa punctajul se va imparti la 22,5 ani si va iesi cu o pensie mai mare. Numai ca serviciile de resurse umane se fac a nu intelege ce este aia zona I de expunere la radiatii. Daca reusiti spuneti-mi si mie, sunt in aceiasi situatie. Cred ca aceste lucruri se lamuresc numai in instanta.
In cazul de mai sus punctajul se imparte la 15, considerat stagiu complet de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Laurentiu1958, utilizator
Dle Laurentiu,eu am obtinut adeverinta am dus-o la casa de pensii si de acolo mi-au dat un raspuns nefondat pe subiect.Mi-au repetat ceea ce scria in decizia de pensionare,referitor la vechime.Mai suntem multi iesiti la pensie,in aceias situatie cu mine.Pina la urma o sa actionam in instanta CJP Arges.
Buna ziua!Dle Emil,am citit raspunsul dvs.Eu deduc ca grupa speciala inseamna lucru in conditii deosebite de munca.Stiu si in baza carei legi m-am pensionat,dar am citit si Lg.263 din 2010.Va intreb.De ce colegii mei,care ies actualmente la pensie ies cu un punctaj mult mai mare ca al meu?Mentionez ca ne-am desfasurat activitatea in aceleas conditii,poate chiar salariu acelas,daca nu mai mic,vechime mai mica???Si nu cred ca ,faptul ca au cotizat 3 ani in plus le poate aduce un spor atit de semnificativ,diferente de peste 500 L Altceva le ridica pensia si cred ca,tocmai obtinerea din urma adica din 1992 a lucrului in grupa speciala de munca.Dvs ce crede-ti??

Alte discuții în legătură

Punctajul mediu anual - activitate in zona de expunere la radiatii dancucu dancucu buna ziua!de curand am primit decizia de pensionare pt limita de varsta,avand in vedere ca potrivit art.57(conditii speciale,lucru in mediul cu radiatii )am ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca iulia pastrama iulia pastrama Am iesit la pensie in februarie 2009 ,cu o vechime in munca de 23 ani grupa 1. Cand intra in plata pensia recalculata dupa noua lege,pentru grupa de munca ? ... (vezi toată discuția)
Pensie naghel naghel Buna ziua Nascut in 1957 am 36 ani cotizati ,din care 18 anii si 6 lunii in grupa speciala de munca , categorie nucleara 3 si 4 de risc radiologic 3 anii ... (vezi toată discuția)