avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare cu fractiune de norma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare cu fractiune de norma

Buna!
As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna?
Ma afecteaza la vechime, la pensie? Voi putea iesi la pensie la aceeasi varsta ca si cei care sunt angajati cu norma intreaga sau v-a trebui sa am mai multi ani lucrati?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:20, 19 Septembrie 2013
Bine inteles ca nu ai aceeasi vechime cu cei care au lucrat cu norma intreaga.
proportie este la timpul lucrat
ai 1An lucrat la norma intreaga respectiv 2.5 luni la fractiune de 2ore/zi
Este eronat ceea ce sustineti dvs cu privire la vechimea in munca.

Potrivit art.106 alin.1 C.mun., salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Din dispozitiile art. 106 C.mun. rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii , acesta avand acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de munca cu timp integral.


1 an lucrat cu 2 ore/zi = 1 an lucrat cu 8 ore/zi ca stagiu de cotizare la pensii.

Singurul dezavantaj este la somaj ca nu va putea beneficia de somaj ca nu indeplineste conditia stagiului minim de cotizare.
Nu conteaza norma de lucru pentru stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei. Nu va trebui sa lucrati mai multi ani decat prevede legea daca veti avea contract de munca cu fractiune de norma.

Codul muncii:
ART. 106
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.


Legea nr. 263/2010:
ART. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim cu 4 ore afecteaza vechimea in munca? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Tinand cont ca sunt incadrata cu 4 ore ma intreb daca la stagiul de cotzare ca si vechime, nu ca si contributie, ma va afecta la calculul pensiei, ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca contract partial addaad addaad Cum se calculeaza vechimea in munca la contractele cu timp partial? Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime pentru perioada lucrata cu 4 ore in stabilirea gradatiei volvera volvera Buna ziua ! As vrea sa stiu cum se ia in calcul periada lucrata cu fractiune de norma (4 ore) la stabilirea gradatiei. Acum lucrez in MAI, iar perioada ... (vezi toată discuția)