avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca contract partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca contract partial

Cum se calculeaza vechimea in munca la contractele cu timp partial?
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Totodata, Codul muncii statueaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In lumina acestor prevederi legale rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca leguitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, subliniind chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga.
Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
In concluzie, vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga?????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 3 Noiembrie 2016
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Textul art.106 alin.1 C.mun. prevede ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

De asemenea, art.16 alin.4 C.mun. dispue ca, munca desfasurata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca , fara a face vreo distinctie cu privire la timpul de munca - norma intreaga sau timp partial.

Asadar, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.

In prezent :
1 an lucrat cu timp partial = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime RuxandraLarisa RuxandraLarisa Vechimea in munca se calculeaza diferit pentru cei care au contract cu timp partial sau este la fel ca la cei cu norma intreaga? (vezi toată discuția)
Cim cu 4 ore afecteaza vechimea in munca? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Tinand cont ca sunt incadrata cu 4 ore ma intreb daca la stagiul de cotzare ca si vechime, nu ca si contributie, ma va afecta la calculul pensiei, ... (vezi toată discuția)
Reducerea timpului zilnic de munca de la 8 la 6 ore Felicia1111 Felicia1111 Am grad handicap accentuat si as dori sa știu unde trebuie sa ma adresez pentru reducerea la 6 ore a timpului de munca si dacă la pensie influentează acest ... (vezi toată discuția)