avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... salariatii dau societatea care se afla in insolventa ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

salariatii dau societatea care se afla in insolventa in judecata

Societatea noastra este in insolventa din septembrie 2008. Din luna decembrie 2008 societatea nu a avut posibilitatea sa mai plateasca salariatii. Cativa dintre muncitori s-au hotarat sa dea in judecata societatea ca sa-si primeasca salariile restante. Puteti sa-mi spuneti ce se va intampla in aceasta situatie? Din cate stiu conf. art.36 din L.85/2006 a insolventei "de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale".
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 13:07, 12 Mai 2009
Angajatii la care societatea are datorii se inscriu la masa credala, potrivit procedurii prevazute in Legea nr. 85/2006.
Angajatii nu se inscriu la masa credala ! lichidatorul are obligatia sa ii inscrie automat in tabelul de creante. Referitor la intrebarea dvs raspunsul vi l-ati dat singur si este corect.
Am o nedumerire daca societatea a intrat in faliment in sept de ce lichidatorul nu a inchis contractele de munca imediat ?
Ei, na! Si eu ma gandeam ca se procedeaza ca pe vremea cand era in vigoare Legea nr. 64/1995!
Fara suparare, stimate coleg, dar, dupa cum ati constatat si dvs., lichidatorul nu si-a indeplinit obligatiile legale.

Dar s-ar putea ca societatea sa nu fie in insolventa. Singura solutie este ca angajatii sa verifice situatia firmei la Registrul Comertului.
Multumesc pt. raspuns dl. A. Soica. La nedumerirea dvs. am specificat ca soc. a intrat in proced. de insolventa nu ca este in faliment, deocamdata soc. este in perioada de observatie, astazi judecat. sindic se va pronunta cu privire la planul de reorganizare propus de soc..
Luati legatura cu administratorul judiciar desemnat prin sentinta de deschidere aprocedurii generale a insolventei, in cazul dvs creantele vor fi recuperate dar intr-un termen pe care nu pot sa il estimez In continuare v-am extras din legea 85/2006 art care va intereseaza
7. prin creditor se înţelege persoana fizică sau juridică ce deţine un drept de creanţă asupra averii debitorului şi care a solicitat, în mod expres, instanţei să îi fie înregistrată creanţa în tabelul definitiv de creanţe sau în tabelul definitiv consolidat de creanţe şi care poate face dovada creanţei sale faţă de patrimoniul debitorului, în condiţiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fără a depune personal declaraţiile de creanţă, salariaţii debitorului;
10. creanţele salariale sunt creanţele ce izvorăsc din raporturi de muncă între debitor şi angajaţii acestuia. Aceste creanţe sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidator;

Art. 13. - (1) Adunarea creditorilor va fi convocată şi prezidată de administratorul judiciar sau, după caz, de lichidator, dacă legea sau judecătorul-sindic nu dispune altfel; secretariatul şedinţelor adunărilor creditorilor este în sarcina administratorului judiciar sau, după caz, a lichidatorului.
(2) Creditorii cunoscuţi vor fi convocaţi de administratorul judiciar sau de lichidator în cazurile prevăzute expres de lege şi ori de câte ori este necesar.
(5) La şedinţele adunărilor creditorilor, salariaţii debitorului vor putea fi reprezentaţi de un delegat din rândul acestora, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor reprezentând salariile şi alte drepturi băneşti.

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante. Elusha Elusha Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, si am restante 5 luni în care nu mi-am primit salariul. Momentan sunt in preaviz, dar urmeaza sa se termine si ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante de la soc aflata in insolventa! Mateias Loredana Mateias Loredana Buna ziua, Lucrez la o soc aflata in insolventa (pe parcurs sa aprobat planul de reorganizare al soc.)si am restante salariale in jur de 5 luni. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu oana27elena oana27elena Buna seara, Societatea la care sunt angajata nu mi-a mai platit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2012 si din cate am inteles de la director va intra ... (vezi toată discuția)