avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salariu

Buna seara,
Societatea la care sunt angajata nu mi-a mai platit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2012 si din cate am inteles de la director va intra in insolventa. Ma gandesc sa demisionez, mai ales ca muncesc pe gartis.Cum pot sa-mi mai recuperez banii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 16 Ianuarie 2013
Daca va intra in insolventa, va veti inscrie la masa credala, unde aveti prioritate la recuperaria creantei constand in salariu.
Daca nu, dati-i in judecata...
Din cate stiu, in caz de insolventa, lichidatorul va plati datoriile rezultate din salarii cu prioritate.
Dupa parerea mea, salariatii nu trebuie sa se inscrie la masa credala, acestia au calitatea de creditori privilegiati si sunt inscrisi din oficiu la masa credala.
Actiunea in instanta poate fi promovata si inainte de intrarea firmei in insolventa...
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
1. Neplata salariului este un motiv de a demisiona fara preaviz , potrivit art.81 alin.8 C.mun.

2. Pana la intrarea in insolventa, pentru neplata salariilor puteti sesiza ITM-ul si /sau promova o actiune in instanta impotriv angajatorului pentru a fi obligat la plata drepturilor salariale restante.

3. In caz de insolventa:
Potrivit Legii 85/2006 privind procedura insolventei, creantele salariale se inscriu DIN OFICIU in tabelul obligatiilor, de catre administratorul judiciar, pe baza evidentelor contabile ale debitorului insolvent, nefiind nevoie ca salariatul sa depuna declaratie de creanta.
Prin urmare, cel mai bine pentru salariat ar fi sa verifice tabelul preliminar al obligatiilor si, ulterior, pe cel definitiv, pentru a se asigura ca a fost inscris.
Daca nu a fost inscris, poate formula contestatie. In practica, insa, salariatii iau legatura cu administratorii judiciari, care ii inscriu fara nicio problema in tabele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolvenþã VoiculescuC VoiculescuC Dacă firma este în insolvenţă salariaţii trebuie să facă cerere să se înscrie la masa credală pentru salariile restante? (vezi toată discuția)
Plata salariilor IONICA VADUVA IONICA VADUVA Buna ziua, as dori sa stiu cum trebuie procedat in cazul in care angajatorul a intrat in insolventa si salariile nu au fost platite.Mentionez faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu nixnix nixnix buna seara am o intrebare privind un salariu restant ,mentionez ca pana la data de 27 decembrie am fost angajata la o firma care acum a intrat in procedura ... (vezi toată discuția)