avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire de pe urma sorei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire de pe urma sorei

Buna ziua,
Doua surori au drept de mostenire, dupa tatal lor decedat, asupra unui teren extravilan ( sint mentionate pe Titlul de proprietate ca fiind "mostenitorii defunctului..").
O sora moare.
Cine mosteneste cota ei parte de teren? Sotul ei sau sora supravietuitoare, ca ruda de gradul I ?
Rog raspuns pentru variantele:
a)- Titlul a fost emis inaintea casatoriei sorei care a decedat
b)- Titlul a fost emis in timpul casatoriei aceleiasi surori
Cota ei parte a devenit bun comun cu sotul ei, daca Titlul de proprietate a fost emis in timpul casatoriei?

Multumesc
Chiar daca bunul ar fi dobandit in timpul casatoriei, el tot bun propriu reprezinta, fiind un bun dobandit prin mostenire.

Mostenitori sunt sotul supravietuitor si sora (in situatia in care nu exista copii).
Exista doar 2 varinante. daca sora dvs la data decesului era casatorita si eventual avea si copii la mostenirea sorei dvs decedata vin dupa cum urmeaza in functie de varianta:
1. daca sora dvs era doar casatorita si nu avea copii , la mostenirea acesteia veniti dvs si sotul supravietuitor
2. daca sora dvs era casatorita la data decesului si avea copii, la mostenirea acesteia vin sotul supravituitor si copii, dvs neavand vocatie succesorala in acest caz.
Nu conteaza emiterea titlului ca in masa sucesorala intra toate bunurile comune sau proprii ale defunctului. A nu se confunda cu masa partajabila de la divort.
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator
Sotul sorei a decedat si el si nu au avut copii.
Sora a lasat prin testament sotului doar casa in care locuiau ("toate bunurile mobile si imobile"), terenul nefiind trecut niciodata in masa succesorala. Titlul de proprietate pe terenul extravilan a fost emis ulterior decesului sorei. S-a facut si succesiunea de pe urma sotului ei si casa a revenit unor verisoare ale sotului. Cum poate intra sora supravietuitoae in posesia celor 50% din teren de pe urma sorei? Verisoarele acelea mai au dreptul si ele la jumatate din cota de 50%? Exista cadastru si intabulare, fiind trecute cele 2 surori cu cite 50%.
Nu au avut copii iar sotul sorei a decedat si el.
Sotul postdecedat al sorei dvs este legatar universal deci culege si cota parte de teren si apoi o retransmite mostenitorilor lui care au acceptat succesiunea daca s a eliberat certificat de mostenitor dupa acesta.

Alte discuții în legătură

Succesiune florinnicolaescu florinnicolaescu Buna seara Am urmatoarea situatie: sora casatorita- decedata fara copii sotul supravietuitor are copii din prima casatorie sotul are casa - 50% din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire Emiliap Emiliap Doamna X, divortata, are un copil major, are frati si surori, se casatoreste cu domnul Y, vaduv, fara copii, are frati si surori. Amandoi au bunuri dobandite ... (vezi toată discuția)