avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cu carte de munca pierduta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cu carte de munca pierduta

Buna ziua!
Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original.
Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul de pensionare de invaliditate cu copie dupa cartea de munca si adeverinte de vechime de la toti angajatorii mai putin un angajator care mi-a raspuns ca arhiva s-a distrus si nu poate sa-mi reconstituie datele financiare relevante pentru solicitarea mea.
Cei de la pensii nu vor sa calculeze pe baza adeverintelor vechimea in munca si solicita cartea de munca in original. In plus mi-au spus ca daca intr-o saptamana nu depun originalul cartii de munca, imi declara dosarul de pensie respins.
Mentiune: cartea de munca a fost scanata si pe copia depusa, apare si numarul scanarii.
Am fost si la ITM pentru eliberarea unui duplicat si mi-au spus ca nu se mai elibereaza duplicate, si ca cei de la pensii au obligatia sa calculeze vechimea pe baza adeverintelor eliberate de angajator, dupa declararea in monitorul oficial a cartii de munca pierduta.
Ce este de facut? Cei de la ITM mi-au dat o solutie pe care cei de la pensii nu o accepta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:32, 10 Octombrie 2013
Raspunsul Casei de pensii este eronat.
Dovada vechimii in munca, in lipsa carnetului de munca, se face cu adeverintele de vechime.

Daca carnetul de munca a fost scanat atunci perioada de cand ati inceput sa lucrati si pana la data scanarii , atunci Casa de pensii se poate folosi de aceasta baza.
Daca declar carnetul de munca pierdut in monitorul oficial, mai este valabila scanarea pentru casa de pensii?
Nu stiu cum sa procedez....cei de la pensii mi-au spus ca daca nu depun originalul intr-o saptamana imi resping dosarul. Cui sa ma adresez?
Da, este valabila aceasta operatiune.

Incercati sa luati legatura cu CNNP - Casa Nationala de Pensii Publice
[ link extern ]
Va multumesc, am trimis cateva mail-uri si maine ma duc la relatii cu publicul. Ca prim pas ma sfatuiti sa o declar pierduta in monitorul oficial? Sa fac cerere de eliberare a scanarii la sediul lor?
uleiamihaela a scris:
Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original.
Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul de pensionare de invaliditate cu copie dupa cartea de munca si adeverinte de vechime de la toti angajatorii mai putin un angajator care mi-a raspuns ca arhiva s-a distrus si nu poate sa-mi reconstituie datele financiare relevante pentru solicitarea mea.

Casa locală de pensii a procedat aşa cum este legal să procedeze.

Dvs. nu puteţi depune ce documente doriţi dvs. la casa de pensii. Ele sunt prevăzute la art. 76 din HG nr. 257/2011. Nu puteţi depune doar o parte din adeverinţele de vechime şi o copie ca carnetului de muncă, în completare, pentru simplul motiv că legea nu vă permite să procedaţi aşa. Pentru cererea privind acordarea pensiei pe care aţi depus-o acum nu puteţi primi altceva decât o decizie de respingere.

În HG nr. 257/2011 se prevede foarte clar că beneficiarii depun carnetul de muncă în original şi în copie. Deocamdată această legislaţie nu a fost modificată, aşa că scanarea carnetului dvs. de muncă nu are nicio relevanţă. Ceea ce trebuie să faceţi acum este să declaraţi carnetul de muncă pierdut. Nu se depun adeverinţe de vechime pentru perioadele lucrate atâta vreme cât nu s-a declarat pierdut carnetul de muncă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Carnet de munca pierdut. NUCU69 NUCU69 Bunaziua. Am pierdut originalul CARNET DE MUNCA. Am fotocopia C de m cu toate datele. Pot folosii scanul c de m pentru dovedirea vechimi in munca ? (vezi toată discuția)
Carnetul de munca se afla la scanat. ce se depune la ajofm si la casa de pensii? Viorica Petre Viorica Petre Angajatii sunt in perioada de preaviz ca urmare a concedierii colective (ultimele 8 zile) si angajatorul nu a depus la momentul oportun carnetele de munca in ... (vezi toată discuția)
Scanare carnete de munca crai crai Buna ziua, am predat la scanat carnetele de munca prin ITM in 2008 si acum sunt colegi de RU care spun ca mai trebuie predate o data si la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)