avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lnfiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lnfiintare asociatie de proprietari

extras din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
"Art. 5
(1)Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri."

In cazul in care am un proprietar care detine 5 apartamente sau spatii cu alta destinatie in cadrul unei cladiri, votul lui se ia in considerare o data sau de 5 ori?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:44, 16 Octombrie 2013
Conform norme in vigoare pentru fiecare spatiu proprietarul acestuia are dreptul la un vot
In speta dvs ,pentru cele 5 apartamente ,este necesar sa detineti vot individual-indiferent de proprietar-unic sau diferit
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
ynocentta, utilizator
Imi puteti indica articolul din Norme care prevede acest lucru?
L nr 230/2007 actualizata ART. 25


(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari,
se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;

Speta este in felul urmator. Este o cladire nou construita cu 6 niveluri din care proprietarul cladirii a vandut 2 etaje impartite in cate 3 apartamente. Restul spatiilor le-a inchiriat la persoane juridice. Nu toate etajele sunt impartite ca cele doua vandute. Problema e ca cele 6 persoane care au cumparat de la proprietarul cladirii vor sa infiinteze o asociatie de proprietari numai ca proprietarul cladirii nu doreste acest lucru. Daca ar fi sa interpretez legea in sensul ca pentru fiecare spatiu detinut are un drept de vot, s-au ca trebuie sa-si dea acordul la infiintarea asociatiei de proprietari pentru fiecare spatiu detinut in proprietate ar insemna ca n-o sa putem niciodata infiinta o asociatie de proprietari, ceea ce nu mi se pare corect.
Cum credeti c-ar trebui sa procedam?
Proprietate inseamna sau este identificata prin numar cadastral. O proprietate = un numar cadastral.

Daca un proprietar detine 6 apartamente si prin acestea el face diferenta, mentinand restul proprietarilor in minoritate, atunci da, nu va puteti infiinta ca asociatie.

Parerea mea!

Alte discuții în legătură

Cateva intrebari scurte Almaris Almaris -In dosarul asociatiei(pt. dobandire pers. juridica), mai exact la Act Constitutiv, daca un proprietar este persoana juridica ce se trece la rubrica \'\'act de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)
Intrebare privind numarul cadastral Almaris Almaris In Adunarea generala de constituire stiu ca se considera un vot de fiecare numar cadastral. Numarul cadastral este doar numarul in sine sau inclusiv denumirea ... (vezi toată discuția)