avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea martorilor in faza de cercetare penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea martorilor in faza de cercetare penala

Buan ziua!

Am depus o plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale la parchet. Parchetul a transmis plangerea la Postul de Politie. In plangere sunt aratati clar martorii, iar printre ei se afla si membri ai familiei mele (eu fiind persoana vatamata - amenintare urmata de executare -violare de domiciliu, calomnie..."infr usoare"). In plangere am mai facut referire la comportamentul violent al faptuitorului de dinainte de noaptea cu amenintarile si calomnia. Am aratat martori si pentru acest aspect - dovedirea gradului de pericol social pe care il prezinta faptuitorul.

Organele de urmarire penala nu au citat in calitate d emartori pe mama, tatal si sotia persoanei vatamate.
Organele de cercetare penala (politia) nu au lasat martorii s adeclare tot ce stiu despre comportamentul violent anterior al faptuitorului sustinand ca faptele de violenta savarsite anterior nu au legatura cu cauza reclamata.

Intrebari:
1. C.pr.pen interzice audierea ca marotir numai a familiei faptuitorului. Familia mea nu trebuie audiata din moment ce i-am indicat ca martori si au si ei cunostinta despre fapte?
2. C pr pen spune ca organul de cercetare penala trebuie sa adune dovezi si pro si contra fatuitor si sa lamureasca toate aspectele cauzei. Gradul d epericol social este un aspect al cazuei. Nu trebuia sa fie audiati si amrtorii pentru acest aspect? Nu trebuiau lasati sa depuna declaratie si pentru aceste aspecte (violenta iniante de savarsirea faptelor reclamate de mine)?

Cu multumiri anticipate,
SMARIN
Cel mai recent răspuns: Constantin-Sinel MARIN , Consilier juridic 13:57, 17 Octombrie 2013
Rudele apropiate pot fi audiate in calitate de martori, in cauzele penale, insa nu pot fi obligate sa depuna marturie.



Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu clarificarea tutror aspectelor aratate in topic?
Nu prea are legatura cu cauza violenta anterioara dar se putea consemna de politie.
Era bine sa aveti avocat angajat deoarece acum cred ca este tardiv.
Problemele invocate de dvs. erau de competenta avocatului angajat.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu prea are legatura cu cauza violenta anterioara dar se putea consemna de politie.
Era bine sa aveti avocat angajat deoarece acum cred ca este tardiv.
Problemele invocate de dvs. erau de competenta avocatului angajat.


Desigur ca organul de urmarire penala trebuie sa consemneze despre comportamentul violent al faptuitorului, desigur ca trebuie sa lase martorii sa declare tot ce stiu despre cauza respectiva in care eu am dat exemple de comportament agresiv/violent al faptuitorului, mai cu semana ca el a vrut sa vina la mine in curte sa ma bata si a fost impiedicat d efamilia lui. Cred ca aceste aspecte sunt relevante pentru stabilirea gradului de pericol social al faptelor invinuitului.

Mai mult decat atat organul de cercetare penala trebuia sa citeze si familia mea ca martori de vreme ce nu eu sunt fatuitor si d evreme ce familia mea are cunostinta despre faptele cu caracter penal ale invinuitului. Cpp interzice audierea ca martori a familiei faptuitorului si nu a persoanei vatamate. Si unde legeea nu interzice insemana ca permite...

Corect sau gresesc?
Eu cred ca se va aplica o amenda administrativa si de aaceea nu procedeaza cu mare atentie.

Alte discuții în legătură

Plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale Constantin-Sinel MARIN Constantin-Sinel MARIN Buna ziua! As dori sa stiu, daca cineva are cunostinta de existenta regulamentelor interne ale organelor de urmarire penala in care sa se faca ... (vezi toată discuția)
Despre protectia partii vatamate gabi1ro gabi1ro Buna.Inainte de toate nu stiu daca exista in C.p p.,protejarea partii vatamate fata de suspect cercetat penal pentru lovire s au alte violente si amenintarea ... (vezi toată discuția)
Refuzul de-a divulga numele complicilor xuser xuser As dori sa pun o intrebare deseori intalnita dar pe care nimeni nu o trateaza ca atare. Refuzul de-a divulga identitatea complicilor constituie sau nu ... (vezi toată discuția)