avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare lumina in boxe
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare lumina in boxe

Buna seara,

In asociatia din care fac parte ma confrunt cu urmatoarea situatie, pentru care as avea nevoie de raspunsul dumneavoastra.

Acum cativa ani s-a reabilitat reteaua electrica in subsol.Pe tronsonul respectiv exista cateva boxe ale unor locatari care nu au lumina in interiorul lor. Intrucat reabilitarea a nascut ceva conflicte la vremea respectiva, in sensul ca vechile fire trase dupa stiinta fiecaruia, au fost taiate, in momentul de fata, proprietarii boxelor respective nu vor sa achite din banii proprii un fir nou pentru fiecare. La momentul respectiv administratorul si presedintele le-au spus locatarilor ca daca vor lumina in boxe platesc separat, fara implicarea asociatiei (adica nu din fondul de reparatii sau chitanta si factura pe asociatie), intrucat boxa se considera a nu fi parte comuna si ca reabilitarea s-a facut doar pt partile comune. In prezent problema a luat amploare si naste conflicte verbale intre locatari si administrator, cu amenintari de desfintare a boxelor, etc.

Intrebarile mele sunt:
1. boxele amenajate de locatari sunt considerate parte comuna sau nu?
2. pentru a beneficia de lumina in propria boxa locatarul va contacta singur o firma/pfa pt realizarea lucrarii pe care o va plati sau cheama asociatia firma/pfa, plateste aceasta si trece ulterior cheltuiala in lista de intretinere?
Ma intereseaza un punct de vedere in concordanta cu legea 230/2007.

Multumesc frumos pentru ajutor,
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:24, 23 Octombrie 2013
Boxele sunt transformate asa ca spatii de depozitare pentru ca initial acolo era subsolul blocului, deci parte comuna. Si pentru consumul de energie, se trece pe cheltuieli comune caci doar nu e instalat contor la fiecare boxa. Si sa fim seriosi, cat se consuma acolo?
Subsolul este parte comuna, daca nu a fost pevazut din constructie cu boxe nu trebuiau construite, in subsol trebuie sa fie curent de 24 nu de 220.
Nici nu se pune problema ca fiecare sa traga curent in boxe, poate sa redea subsolului destinatia initiala de spatiu tehnic!
Si sa fim seriosi, cat se consuma acolo?

Cat se consuma???
Aparate de sudura, flexuri, congelatoare, etc.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
ContSters241232, utilizator
intrucat boxa se considera a nu fi parte comuna



Subsolul tehnic reprezinta parte comuna
In subsolul tehnic din constructie se instaleaza curent de 24
In cazul existentei de subsol tehnic,autoritatile nu aproba realizarea de spatii,ingradiri,boxe,in care sa fie depozitate bunuri ale proprietarilor
Va multumesc pentru raspuns. As dori sa adaug faptul ca desi poate autoritatile nu aproba realizarea acestor spatii, in practica foarte putine blocuri respecta acest lucru. Blocul in cauza are boxe amenajate de ani de zile, pentru ca fiecare locatar si-a revendicat un spatiu considerand ca are acest drept. Ce ar fi de facut in aceasta situatie?Sa desfintam toate boxele si becurile din ele?Nu se pune problema de prize, ci doar de un bec care sa lumineze accesul in boxa.
narciisa a scris:


Sa desfintam toate boxele si becurile din ele?


Din constructie,orice subsol tehnic detine instalatie de iluminat,alimentat la 24 V pentru a asigura accesul la instalatii
Prin proiectul tehnic, subsolul tehnic al imobilelor de locuit in comun,este prevazut a fi utilizat inclusiv in situatii speciale ,iar in cazul in care subsolul tehnic contine amenajate ingradiri,
spatii individuale,autoritatile inclusiv ISU,in caz de control,aplica sanctiuni pecuniare substantiale concomitent cu obligatia dezafectarii si aducerii subsolului tehnic la forma anterioara interventiei neautorizate

Alte discuții în legătură

Modificare instalatie electrica hotarata doar de presedinte si administrator Adi_01 Adi_01 Buna ziua, Am descoperit in subsolul blocului doua persoane care lucrau la instalatia electrica .La intrebarea fireasca _ce faceti si cu acordul cui?_ au ... (vezi toată discuția)
Sunt necesare acte doveditoare pt detinere boxa de la subsolul ... xtreme07 xtreme07 Sunt Necesare Acte Doveditoare pt Detinere Boxa de la Subsolul Blocului? Boxele de la subsolul blocului au fost construite de locatari la cumpararea ... (vezi toată discuția)