avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune morale
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune morale

Buna seara!
Am doua probleme in care va solicit parerea de experti:
1. In cazul unui accident rutier in care o persoana a fost vatamata corporal, care ar fi cuantumul daunelor morale pe care le-ar putea despagubi firma de asigurari daca persoana vatamata prezinta un certificat medico-legal cu 22-25 zile de ingrijiri medicale?
2. Dosarul pentru vatamari corporale intocmit si inaintat firmei de asigurari este acelasi lucru cu solicitarea de daune morale sau se intocmeste separat un astfel de dosar?
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters298772 , utilizator 22:55, 27 Octombrie 2013
În normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor se precizează că daunele morale se cuantifica în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu jurisprudenţa existentă în România. De oarece jurisprudenţa nu constituie izvor de drept în ţara noastră, multi vatamati s-au confruntat deseori cu această problemă, in instanta, unde s-a constatat că sunt mari dificultăţi de apreciere, lipsind criterii clare şi modalităţi de evaluare a cuantumului despăgubirii.
Cuantumul este solicitat dupa aprecierea vatamatului/familiei functie de suferinta fizica si morala, indemnizatia reprezentand o compensare si nu un prejudiciu.
Mai concret, nu exista o reteta sau un "nomenclator" pe care sa le puteti folosi derept model.
Pretentia de daune morale se formuleaza simultan cu cea de daune materiale.
Exista o foarte mare varietate in stabilirea cuantumului sumelor pe care le poate obtine o persoana care a fost victima unui accident rutier, atat pe cale amiabila cat si pe cale judecatoreasca. E imposibil sa spunem aici ca: pentru un nr. de 25 zile certificat IML se acorda suma X. E importanta, deasemenea si cine e victima, ce varsta are, ce preocupari, etc. ce fel de vatamari a avut,daca victim a fost supusa unor interventii chirurgicale, daca acestea au fost soldate cu urmari ireversibile sau perioada de recuperare este indelungata, daca exista documente in acest sens( pentru a proba durerea fizica si psihica a victimei), etc.
E bine sa vorbiti cu un avocat familiarizat cu acest domeniu, pentru a-I prezenta cazul in detaliu si a putea sa va ajute in mod efectiv.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca ma despagubeste cu daune morale ca victima a accidentului? VilceanuOvidiu VilceanuOvidiu Buna ziua, Recent am fost implicat intr-un accident de circulatie; am imprumutat masina unui amic iar acesta a pierdut controlul intrand intr-un copac si ... (vezi toată discuția)
Accident. Myyrrella Myyrrella Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent ... (vezi toată discuția)
Parerea si recomandarea specialistilor voceasperanteimedias@yahoo.com voceasperanteimedias@yahoo.com Ce suma convenabila s-ar putea cere instantei pt.cei de la RCA daca in urma unui accident rutier soldat cu 2 victime, fetite minore una 9 ani si alta 12 ani, ... (vezi toată discuția)