avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident.

Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent bine.Dupa 3 zile ia fost rau,a ajuns la spital unde a fost operat de urgenta de ruptura de splina.Vom merge la IML si cred ca va primi peste 50 sau chiar peste 60 de zile de ingrijiri medicale.In acewasta situatie ,daca stie cineva,cam ce suma se primeste de la asigurare pentru daune morale si materiale?Nu vrem sa facem probleme nici celui vinovat ,pentru ca se poate intampla la oricine.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Myyrrella , utilizator 12:41, 3 Iulie 2012
Buna. nu exista o suma minima sau maxima, din cate stiu eu. unii pentru 45 de zile ingrijiri medicale primesc daune morale cca 250000 mil lei vechi. daunele materiale le veti cuantifica in baza actelor medicale, a tratamentelor, a drumurilor catre spital etc.

pentru accidente cu victime, unii au prmit 200000 euro.

ca o sugestie, cereti cat mai mult, ca judecatorul sa aiba de unde taia. sanatate multa.
Multumesc pentru raspuns.
Ordinul CSA 5/2010
CAPITOLUL II
Stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului
Art. 49. — La stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane se au in vedere urmatoarele:
1. in caz de vatamare corporala:
a) diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate, probate cu documente fiscale, si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea si/sau, dupa caz, din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat, pe perioada spitalizarii si a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activitati desfasurate de persoana vatamata, probat cu documente justificative, in cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de baza minim brut pe economie, in cazul persoanelor pagubite aflate la data producerii accidentului in ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident — cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale, probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile in vigoare;
e) cheltuielile cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, insa nu mai mult decat salariul de baza minim brut pe economie;
f) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania;

"În acest moment, cuantificarea prejudiciului moral (daunele morale) nu este supusă unor criterii legale de determinare, iar jurisprudenţa (precedentul judiciar), în sistemul nostru juridic, nu este izvor de drept. Mai mult, jurisprudenţa în materie este absolut neunitară.
În absenţa unor criterii legale pe baza cărora să se poată realiza o cuantificare obiectivă a daunelor morale, acestea sunt stabilite de instanţa de judecată în raport cu consecinţele negative suferite de victima accidentului auto, importanţa valorilor lezate acesteia, în ce măsură au fost lezate aceste valori, intensitatea şi consecinţele traumei fizice şi psihice suferite, în ce măsură i-a fost afectată situaţia familială, socială şi profesională.
Despăgubirile reprezentând daunele morale trebuie să fie rezonabile, aprecierea şi cuantificarea acestora să fie justă şi echitabilă, să corespundă prejudiciului moral real şi efectiv produs victimei şi suferite de aceasta, în aşa fel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără just temei a celui îndreptăţit să pretindă şi să primească daune morale , dar nici să nu fie derizorii."
Ordinul CSA il citisem si eu dar credeam ca sunt persoane care au trecut prin asa ceva sau ceva asemanator si ne pot indruma.Stiu ca sumele care le dau asiguratorii.....sunt derizorii,in cazul in care nu ai un avocat bun.Oricum ,multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale Cristea_C Cristea_C Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum pot calcula daunele morale pentru 75 de zile de ingrijiri medicale. De asemenea persoana in cauza nu mai poate lucra si ... (vezi toată discuția)
Accident cu victimă. câți bani se pot obține ca despăgubire, și cât timp durează un astfel de proces? Bogdanvolt Bogdanvolt In luna decembrie 2017 bunicul meu a fost calcat de masina Era pe trotu/oar si din spate a venit un destept cu spatele si la aruncat in mijlocul strazii ... (vezi toată discuția)
Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala din culpa. ovidiusimion ovidiusimion Buna ziua, Apelez la dumneavoastra in speranta de a ma ajuta cu cateva informatii si sfaturi in cazul unui accident soldat cu vatamare corporala din cupla. In ... (vezi toată discuția)