avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt pe punctul de a fi concediat disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt pe punctul de a fi concediat disciplinar

Sunt angajatul unei firme X si lucrez sub conducerea firmei Y (firma asociata/partial cumparata)

Vineri in urma gasiri unui "nod in papura" directorul firmei Y prezinta echipei in care lucrez cate un referat in care suntem acuzati fiecare in parte ca am mintit in legatura cu un raport al activitatii pe o anumita zi(activitate care a fost finalizata partial iar raportul se dadea in general pe o foaie rupta dintr-un caiet)
odata cu aceasta unei parti din echipe (aceasta aleasa aleator ,in care am fost inclus) ni s-au prezentat obtiunile : demisia sau concediera ("vei fi trecut cu i pe cartea de munca") ... si mi s-a atras atentia ca am intarziat de ceva ori in urma cu 4 luni.
In urma unei vizite la directorul firmei X la care sunt efectiv angajat a fost ceruta organizarea unei sedinta peste cateva zile iar directorului firmei Y ii sunt cerute rapoartele despre acivitatea intregii firme,
Rapoarte, care cel putin cele se refera la activitatea echipei mele, sunt ineficiente.
Dupa aceasta directorul firmei Y ne spune ca nu mai exista decat varianta B concedierea disciplinara.

am incercat sa simplfic cat mai mult toata problema.

1 ce pot sa fac in aceasta situatie?

2 Care sunt consecintele concedieri disciplinare?
acesta este primul meu loc de munca
m-ar interesa foarte mult partea privind lichidarea (aceasta fiind "vitala' pentru faptul ca locuiesc cu chirie).
Sunt sanse sa primesc banii pentru concediu si zilele lucrate in ultima luna ?
Avand in vedere ca am aproape 8 luni de cand lucrez la aceasta firma si nu am avut nici o zi de concediu.
Cel mai recent răspuns: emiy , utilizator 19:53, 3 Aprilie 2009
Daca va dati demisia va trebui sa respectati un termen de preaviz de cel putin 15 zile, urmind ca perioada de concediu aferenta timpului lucrat sa va fie platita, ca si alte drepturi banesti pe care le aveti de incasat, numai ca nu puteti beneficia de somaj.
Pentru a fi concediat disciplinar trebuie sa fie considerata abarete grava fapta dv. sau abateri repetate, situatii pe care le regasiti in regulamentul intern. Oricum in faza cercetarii disciplinare va puteti apara si daca suntei nemultumit de decizia de concediere sa o atacati in instanta.
in cazul in care voi fi concediat disciplinar imi voi mai primi banii pe concediu si perioada lucrata ?

Idea cu atacarea in instanta nu cred ca o voi putea pune in practica si nu cred ca voi rezolva ceva, pentru ca firma la care lucrez este destul de mare iar eu sunt pus in situatia de a nu imi putea platii chiria pe luna urmatoare , deci nu imi voi putea permite cheltuieli de judecata .
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2009
emiy, utilizator
1. Indiferent cum va inceteaza contractul individual de munca, angajatorul este obligat sa va compenseze in bani zilele de concediu de odihna cuvenite si neefectuate.
2. Concedierea disciplinara (art.61, lit.a) din Codul muncii) nu va afecteaza pe viitor decat daca nul angajator va cere caracterizare de la precedentul loc de munca si aceasta ar fi nefavorabila. daca este un angajator serios, va va supune la proba profesionala (sau examen/concurs) si asta ar trebui sa fie suficient.
3. Concedierea disciplinara necesita o activitate mai laborioasa pentru angajator si s-ar putea sa renunte la o asemenea idee. Daca firma nu are Regulament intern, ale caror prevederi sa le fi incalcat dvs., nu poate proba vinovatia (ce articole veti fi incalcat?).
4. Mai tineti-ne la curent cu ce vi se mai intampla!
Nu trebuie sa mergeti pe premiza ca veti pierde procesul pentru ca societatea este mare. Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si contestarea deciziei o puteti face cu cuvintele dvs. astfel ca nu va fi costisitor. In plus litigiile de munca sunt preponderent castigate de salariati. Acestia ajung in instanta in cazul in care real li se incalca drepturile.
Nu consider ca trebuie sa va dati demisia si asteptati convocarea la cercetare disciplinara. Veti avea posibilitatea sa combateti toate acuzatiile. Ideea este ca trebuie sa scrieti doar ceea ce doriti dvs. fara sa acceptati ceea ce vi se poate dicta.
Nu conteaza pe ce fel de foaie se da raportul conteaza cine este persoana care are ca sarcina scrierea raportului si raspunde de corectitudinea lui. Nu pot fi acuzati toti salariatii din compartiment pentru un raport nerealist ci doar persoana responsabila cu controlul si conducerea compartimentului sau echipei. Aceasta responsabilitate trebuie sa apara in fisa postului. Daca in fisa de post a dvs. nu aveti ca responsabilitatea aceasta activitate nu raspundeti de ea.
Desi vineri ni sa spus sa mergem intreaga echipa azi sa discutam ... directorul firmei Y a solicitat sa mearga el intai sa isi "prezinte pledoaria". El ne-a mai facut cate 2 referate in acelasi mod ... de aceasta data unul dintre ele diferea (cate un model pentru partea careia i se ceruse demisia si unul pentru cealalta parte a echipei)
... ulterior nu am mai fost chemati si ni sa spus sa dam doar niste note explicative.

Intamplarea a facut ca unul dintre colegii mei se afla in concediu medical la iar doua referate se suprapuneau cu acesta #-o mai exact pe langa faptul ca au fost facute abuziv nici nu au fost gandite.


As dorii sa stiu si eu cat de legal e faptul ca eu lucrez sub conducerea unei alte firme ?
avand in vedere ca eu nu am semnat decat o demisie cu aceasta firma Y ...(cu toate ca nu am avut semnat nici un contract cu aceasta firma Y , mi sa spus sa imi dau demisia pentru faptul ca am lucrat cateva zile inainte sa semnez contractul cu firma X la care sunt acum angajat)

Sincer, cred ca ar trebui sa scap de tambalaul asta ...
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
emiy, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere verbala de catre angajatorul din strainatate Sku Sku Sunt angajat la o firma din strainatate prin intermediul unei firme de interimat din Romania si am fost concediat verbal din alte cauze decat cele imputabile ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara la detasati dijmarescu dijmarescu Buna, Va rog o solutie, In cazul savarsirii unor abateri disciplinare de catre detasati, cine face cercetarea disciplinara? Imi puteti spune, va rog:help: ... (vezi toată discuția)
Detasare ElenaCorina ElenaCorina Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii. Vreau sa detasez o persoana timp de 6 luni de la firma \\\\"x\\\\" la firma \\\\"y\\\\" (eu sunt ... (vezi toată discuția)