avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Venituri din activitate economica sau activitate f.s.p.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Venituri din activitate economica sau activitate f.s.p.


Un ONG, incheie contracte de prestari servicii cu comitete de parinti formate in diferite institutii(scoli, gradinite si altele) in baza carora presteaza servicii(preda cursuri de dans). In contract la obiect scrie:" efectuarea de catre prestator a cursurilor optionale de dans, in spatiul destinat activitatilor optionale pus la dispozitie de institutia respectiva"..
Pentru aceste servicii se emit in fiecare luna facturi catre comitetul de parinti care este reprezentat de o persoana fizica(probabil ca este presedintele comitetului), in care scrie :" cotizatie dans pe luna ….." Aceste facturi le incaseaza cash cu chitanta.

Intrebarea mea este daca aceste venituri care sunt majoritare sunt venituri de natura economica ori sunt venituri fara scop patrimonial.
Ce fel de contract trebuie incheiat pentru ca aceste venituri sa fie incadrate la activitate fara scop patriomnial.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:04, 15 Noiembrie 2013
Cotizatia e o suma pe care o plateste un membru al unui ong.
In cazul dumneavoastra e vorba de un tarif/taxa la o activitate/serviciu prestat, deci nu cotizatie.
Aceasta activitate de organizare de cursuri de dans pentru alte persoane care nu sunt membrii ai ong-ului respectiv, e considerata activitate economica.
Ong-ul va incheia un contract de participare la cursurile de dans care e un contract de prestari servicii in urma unei taxe de participare, cu fiecare persoana.
Se taie factura si incasarea se face cu chitanta sau prin contul bancar al ong.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
george-neagu, moderator
Multumesc de raspuns. Se emite factura si se incaseaza cash cu chitanta. Trebuie obligatoriu casa de marcat? Ce contract ar trebui sa fac pentru a incadra aceasta activitate la f.s.p
Nu va trebuie casa de marcat.
Asta e numai activitate economica; nu o puteti incadra altfel.
E posibil ca in unele situatii ong-ul sa fie nevoit sa incheie contract de inchiriere pentru spatiul in care veti tine cursurile.
Multumesc, spuneti-mi va rog de ce nu imi trebuie casa de marcat daca incasez cash de la pf. Imi puteti da va rog o baza legala?
Conform OUG 28/1999 opinia mea este ca va trebui sa aveti casa de marcat deoarece serviciile dvs sunt prestate unor persoane fizice. Eventual interpretarea ca aceste comitete de parinti sunt asimilati comerciantilor persoane juridice ar putea fi o varianta dar nu cred ca va sta in picioare la un eventual control.

Totusi ma intreb de ce ati optat pentru aceasta forma de prestare a serviciului printr-o asociatie. fiscal nu puteti avea statutul de microintraprindere si deci taxele la stat sunt mult mai mari. Iar daca veti incerca sa platiti angajatii prin contracte de voluntariat, veti face niste greseli enorme ce va pot costa foarte scump ulterior.
Activitatea economica este una, iar cea fara scop lucrativ alta. Asa ca mare atnetie la aspectele fiscale.

Alte discuții în legătură

Obligativitate folosire casa de marcat mariusf09 mariusf09 Va supun atentiei urmatoarele cazuri - Un ong, emite si incaseaza cash facturi catre persoane fizice(prestari servicii cursuri dans).Mentionez ca are si ... (vezi toată discuția)
Evidenta incasari pentru o asociatie hspinache hspinache Fac parte din o asociatie nonprofit tip after-school . Care este forma corecta a evidentei primare privind incasarile chesh ? Varianta 1-cu o casa de ... (vezi toată discuția)
Factura pentru activitati fara scop lucrativ? catadiac2 catadiac2 Un club sportiv incheie un contract cu un alt ONG, avand ca obiect organizarea de cursuri sportive pe propietatea acelui ONG. Modelul de contract este pe ... (vezi toată discuția)