avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa crestere copil

Buna ziua,

Sotia mea tocmai termina concediu de crestere copil pe 18.11.2013 si am vrea sa stim daca poate intra in somaj, pentru ca, firma la care a lucrat a intrat in faliment.
Mentionez ca ea a fost in somaj in perioada Ianuaria-aprilie 2011 si din 25 septembrie 2011 a fost in concediu pre-natal. Inainte de a fi in somaj, a lucrat din 2004 la mai multi angajatori.

Imi puteti spune daca poate beneficia de somaj? (Sau de prelungire de somaj)

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 4 Noiembrie 2013
Va rog sa precizati urmatoarele:
- pentru ce perioada avea dreptul la somaj (6, 9 sau 12 luni)?
- ce fel de contract individual de munca (CIM) a incheiat in timp ce era in somaj: pe perioada nedeterminata sau determinata (si pe ce perioada)?
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Daca societatea a intrat in faliment va trebui sa ne spuneti si care este data incetarii c.i.m., intrucat de la aceasta data incepe sa curga termenul de depunere a actelor la somaj , indiferent daca sunteti sau nu in CCC.
buna ziua,

In primul rand multumesc pentru raspunsuri.

Avea drept de somaj de 9 luni, si a stat in somaj 3 luni si un pic.
Contractul incheiat cand era in somaj a fost pe perioada nedeterminata.


1. Daca in timp ce era in somaj a incheiat un CIM pe perioada nedeterminata atunci i-a incetat plata indemnizatiei de somaj.

2. Pentru a putea beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa aiba alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiere somaj lili74a lili74a buna ziua, daca un angajat a fost in somaj in perioada 12.12.2012 - 31.05.2013 a fost angajat la alta firma pe perioada nedeterminata si ia incetat ... (vezi toată discuția)
Referitor indemnizatia de somaj calinI calinI Buna am o intrebare referitoare la indemnizatia de somaj daca am dreptul am fost in somaj in anul2013 din mai pana in ianuare2014 dupa care am fost angajat 2 ... (vezi toată discuția)
Reluare somaj dupa angajare cu cim perioada nedeterminata si incetare in perioada de proba DoraVasile DoraVasile Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face si daca se mai poate face ceva in situatia mea, care se prezinta astfel: Am beneficiat de somaj o ... (vezi toată discuția)