avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluare somaj dupa angajare cu CIM perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluare somaj dupa angajare cu CIM perioada nedeterminata si incetare in perioada de proba

Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face si daca se mai poate face ceva in situatia mea, care se prezinta astfel:

Am beneficiat de somaj o perioada de 3 luni (din 12 luni cat as fi avut dreptul), dupa care m-am angajat cu CIM pe perioada nedeterminata beneficiind in aceasta perioada de cei 30% din indemnizatia de somaj conform legii, care ar fi trebuit sa fie acordati pana la implinirea celor 12 luni. Contractul de munca prevedea o perioada de proba de 90 zile, in care totul a decurs normal din punctul meu de vedere, dar exact cu 4 zile inainte de incetarea perioadei de proba, fara nici o atentionare sau exprimare a vreunei nemultumiri, angajatorul mi-a inmanat spre semnare notificarea prin care m-a anuntat ca imi va inceta CIM cu articolul 31 alin.3, chiar din aceea zi.

In aceasta situatie mai pot beneficia de reluarea ajutorului de somaj?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:03, 9 Februarie 2015
Intrucat durata c.i.m. semnat a fost nedeterminata, conform art.44 lit. a din Legea nr.76/2002, a încetat plata indemnizaţiei de şomaj acordate la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Pentru a beneficia de somaj, va trebui sa indepliniti din nou conditiile prevazute de lege pentru acordaea acestuia.
freeelis a scris:

Intrucat durata c.i.m. semnat a fost nedeterminata, conform art.44 lit. a din Legea nr.76/2002, a încetat plata indemnizaţiei de şomaj acordate la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Pentru a beneficia de somaj, va trebui sa indepliniti din nou conditiile prevazute de lege pentru acordaea acestuia.


Adica inteleg ca daca ar fi fost vorba de: un contract de 3 luni pe perioada determinata cu posibilitatea de prelungire pe perioada nedeterminata - iar dupa 3 luni angajatorul nu ar fi activat prelungirea, Dora Vasile (de mai sus) ar fi putut relua ajutorul de somaj?
Deci daca ai perioada determinta, dar absolut pana in 12 luni poti relua ajutorul de somaj - daca semnezi pe mai mult de 12 luni (cazul unui contract pe perioada nedeterminata) nu mai poti relua...
@ duta alin

Ati inteles corect .. orice c.i.m. pe durata determinata pana la 12 luni suspenda somajul care se va relua la data incetarii c.i.m. ... orice c.i.m. pe o durata determinata mai mare de 12 luni sau pe durata nedeterminata duce la incetarea platii indemnizatiei de somaj.
Dar ce se poate intampla in cazul in care se semneaza contract pe perioada nedeterminata, se depaseste si perioada de proba (sau perioada determinata initiala) si dupa (de ex.) 5 luni se produce o concediere prin desfiintarea postului de munca?
Se poate re-intra in somaj?
1. Poate beneficia din nou de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditia de 12 luni stagiu de cotizare in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj.

2. Dar sa tina cot si de ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

Alte discuții în legătură

Pot sa reiau indemnizatia de somaj? balanvaleriu balanvaleriu am stagiu de cotizare complet,adica de 12 luni,am vechime in munca de 30 ani iar in perioada 1.09.2011-13.11.2011 am beneficiat de indemnizatie de somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil tiganasu99 tiganasu99 Pe 8/01/2014 s a nascut al meu copil eram in somaj pe 03/02/2014 m am angajat si am luat supliment de insertie fara sa intru in concediu crestere copil acum ... (vezi toată discuția)
Somer angajat pe perioada determinata dobrasebastian dobrasebastian Buna ziua! Am beneficiat de somaj timp de 6 luni dupa care am fost angajat cu contract pe perioada determinata de 3 luni,pe 15 septembrie2013 contractul expira ... (vezi toată discuția)