avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Castig concurs pe internet , ar trebui sa declar ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Castig concurs pe internet , ar trebui sa declar venitul ?

Salut ,

Eu lucrez pe un site care se fac logo's/web sites , si pe acel site vin clienti care vor logo sau web site design si deschid un concurs care dureaza 3-5 zile. In acele zile avem voie sa postam logo/web sites , dupa finalizarea acelui concurs , clientu alege un castigator si il plateste. Eu vreau sa stiu, daca eu castig ar trebui sa declar undeva pentru impozitare ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andrewstephen1 , utilizator 12:37, 12 Noiembrie 2013
Cod fiscal:

ART. 75 Definirea veniturilor din premii şi din jocuri de noroc

(1) Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decât cele prevăzute la art. 42, precum şi cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii.

(2) Veniturile din jocuri de noroc cuprind câştigurile realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice.

Norme metodologice:

ART. 75

150. În această categorie se cuprind venituri în bani şi/sau în natură, ca de exemplu:

- venituri sub formă de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii;

- venituri sub formă de premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale, altele decât:

a) veniturile prevăzute la art. 42 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

b) veniturile plătite de entitatea cu care aceştia au relaţii generatoare de venituri din salarii potrivit cap. III al titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

- venituri sub formă de premii obţinute urmare practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivit legii.

- venituri impozabile obţinute din jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, potrivit legii.



ART. 76 Stabilirea venitului net din premii şi din jocuri de noroc

Venitul net este diferenţa dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc şi suma reprezentând venit neimpozabil.

ART. 77 Reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc

(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.

(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.

(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:

a) pentru fiecare premiu;


b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.

(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.

(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Deci impozitul la premii din concursuri se retin la sursa de plătitorii de venituri.

In plus potrivit Cod fiscal:

ART. 296^27 Contribuabilii

(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:

a) cedarea folosinţei bunurilor;

b) investiţii;

c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;

d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;

e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.

(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).

(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.


ART. 296^28 Stabilirea contribuţiei

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din:
....
c) declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;


ART. 296^29 Baza de calcul a contributiei de asigurări sociale de sănătate

(3) Pentru veniturile din premii şi câştiguri din jocuri de noroc, astfel cum sunt menţionate la art. 75, baza de calcul al contribuţiei este cea prevăzută la art. 76.


ART. 296^30 Calculul contribuţiei

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazelor de calcul menţionate la art. 296^29.


Pt a verifica daca aveti venituri specificate la ART. 296^27 (2) de mai sus verificati aici fiecare articol din Codul fiscal mentionat acolo la adresa : [ link extern ]

Cu alte cuvinte nu trebuie sa declati nimic, impozitul pe venit este calculat de platitorul premiului, iar contrib de sanatate de organul fiscal.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jocuri de noroc puicuta puicuta la castigurile la bingo se mai calculeaza alte impozite sau contributii in afara de 25% impozit? (vezi toată discuția)
Cod fiscal anairam2807 anairam2807 punem cazul: sunt jucator de pariuri sportive , loto , aparate videoloterie. sa presupunem ca castig azi la loto 200 lei, la pariuri 300lei, si la aparate ... (vezi toată discuția)
Plata cass-ului pentru dividende eficienthr eficienthr Am un SRL la care sunt unicul asociat. Pana acum nu am stiu ca pot avea si calitatea de salariat in cadrul firmei mele. Eu, ca persoana fizica, am incheiat cu ... (vezi toată discuția)