avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Solicitare informatie eliberare act de identitate ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat

Buna ziua,

Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent si altcineva in afara de proprietarul locuintei.
Mentionez ca proprietarul locuintei in discutie, conform actului de proprietate sunt eu si sotia mea si ca in actul de proprietate este mentionat la persoane cu drept de habitatie viagera si tatal meu.

Am mers astazi dimineata cu actele necesare sa imi preschimb cartea de identitate iar persoana de la evidenta populatiei a spus ca trebuie sa vina si tatal meu ...

Multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept cu interes punctul dvs de vedere referitor la posibilitatea de a reiinoi cartea de identitate fara sa fie nevoie de aducerea tatalui meu de la tara.

Cu stima,
Ionut
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:25, 21 Noiembrie 2013
Pt ca tatal are drept de folosinta, el e cel care trebuie sa va dea acordul pt a locui cu el, insa nu trebuie sa vina pana la evidenta populatie pt a da declaratie, poate da o declaratie acord la notar acolo unde e.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
este vreo lege in acest sens? mi se pare putin absurd. eu am deja buletin pe adresa locuintei in discutie. vreau doar sa il reiinoiesc ... nu vreau sa vand sau sa inchiriez apartamentul ...
nu se considera ca si-a dat acceptul anterior cand mi s-a emis buletinul care tocmai a expirat?
ma poate ajuta cineva cu o lege in acest sens? eu am senzatia ca nu este tocmai asa cum sustin cei de la evidenta populatiei deoarece persoana care a vandut apartamentul si-a pastrat DOAR drept de habitat viager si NU MAI are drept de proprietate asupra locuintei deci nu poate INGRADI dreptul proprietarului de a a-si reiinoi o carte de identitate. este lipsita de logica afirmatia ca persoana cu drept de habitat viager trebuie sa isi de acordul pentru ca proprietarul sa isi reiinoiasca o carte de identitate.
Dreptul asta de habitatie ii da dreptul sa stea acolo. dreptul dv. de nuda proprietate nu va da dreptul sa stati acolo.
Ca sa va faceti CI, trebuie sa aveti o locuinta unde puteti sta. Cum in baza dreptului dv,. nu puteti sta acolo, va trebuie acordul tatalui, el fiind cel care are dreptul de a sta acolos i de a primi pe altii.

Nu exista un singur articol din care reiese asta, sunt cateva articole din legi diferite, nu sta nimeni sa le caute. Ne puteti crede sau merge la o consultatie juridica si sta cineva si va cauta articolul, paragraful, coroborat cu alt articol si aliniat, cu norme de aplicare si metodologice etc. si va explica exact care e continutul dreptului de proprietate si care e al dreptului de habitatie.
Habitatul viager reprezinta numai dreptul tatalui de a locui in imobil pe parcursul intregii sale vieti, fapt care ii confera protectie fara posibilitate de anulare. Asta nu ii confera insa drept de proprietate, drept pe care l-a cedat in momentul in care a semnat actul de vanzare cumparare. Chiar daca in teorie are drept de sedere in proprietatea respectiva asta nu presupune si ca are drept de decizie asupra proprietatii la care a renuntat.

Tatal meu este batran (77 ani) si bolnav (aproape netransportatbil) si locuieste in prezent la 60 de KM distanta de localitatea unde se afla proprietatea in discutie.
Ne aflam in relatii foarte bune, ar veni oricand sa semenze (deci nu asta este problema) insa asa cum am scris mai sus o aducere a batranului la evidenta populatiei sa semneze (de ce ... nu stiu) presupune 2 drumuri dus-intors (240 km) + o zi pierduta pe drum (invoire de la serviciu) + deranjul aferent . Toate astea pentru ca ... ???

A nu se confunda habitatul viager cu uzufructul viager:
Uzufruct viager, Drept Civil
Dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.

Sunt indignat de situatia de mai sus deoarece in tot acest timp in care eu ma chinui sa imi reiinoiesc o carte de identitate se dau permise de conducere tuturor cetatenilor analfabeti, se dau buletine cu viza de flotant "temiricui" iar unul ca mine sta pe la cozi ca prostu si pierde timp sa inoiasca un buletin lovindu-ma de niste functionari care nu stiu nici macar sa imi DEA numarul legii si articolul pe care il invoca! Bun ... sa zicem ca au dreptate: cum imi dovedesc acest lucru?

Alte discuții în legătură

Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Drept habitatie viagera mariamem mariamem Buna seara.Am si eu o problema in legatura cu vanzarea unui teren. Eu sunt proprietara unui teren pe care a existat un imobil cand l-am achizitionat. In ... (vezi toată discuția)
Despre uzufruct cristyan cristyan Am luat un teren de la tatal meu cu uzufruct viager .Pe acel teren pe care nu se afla nimic m-am apucat de construit o casa,( la inceput chiar cu ajutorul ... (vezi toată discuția)