avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier, dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier, dosar penal

Buna, fratele meu acum 3luni de zile a avut un accident rutier.Conducea si era in masina cu fosta lui sotie,se certau iar aceasta a inceput sa-l loveasca si i-a tras de volan,cand el a inceput sa piarda controlul masinii ea a sarit din masina:O! Dupa ce a daramat 2stalpi s-a oprit cu masina intr-un copac! El a avut 2zile de spitalizare ea 6zile! El munceste inafara si dupa accident la 3 saptamani a trebuit sa plece din Romania. Acum eu am aflat de la politia rutiera ca are dosar penal! Ce este de facut in situatia asta si ce trebuie sa faca fratele meu? Si ce ar putea pati? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ciobygab84 , utilizator 18:05, 29 Octombrie 2014
Infractiunea de parasire a locului accidentului subzista daca este savarsita infractiunea de vatamare corporala din culpa,incriminata de art. 184 din Codul penal, indiferent daca a operat impacarea partilor sau daca nu a fost depusa plangerea penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.

(RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ
Decizia nr. LXVI (66) din 15 octombrie 2007 cu privire la intelesul sintagmei vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002).


(vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane*, continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se impune ca aceasta sa fie inteleasa numai in sensul ca se refera la vatamarile necesitand pentru vindecare ingrijiri medicale cu o durata mai mare de 10 zile, precum si la celelalte urmari incluse in art. 182 alin. 2 din Codul penal).

Nu a parasit locul accidentului. Multumesc frumos
Politia nu poate forma un dosar penal decat daca infractiunea respectiva se cerceteaza din oficiu, in lipsa unei plangeri sau denunt.Daca nu exista alte persoane vatamate cu minim 10 zile ingrijiri medicale, nu exista motiv pt. cercetare penala.
Da, in cazul in care parasirea locului accidentului nu subzista, iar actiunea penala nu este pusa in miscare din oficiu nu vor fi efectuate acte de cercetare penala.

Inceperea urmarii penale se face doar daca fosta sotie face plangere penala, chiar in situatia unei vatamari corporale ”simple” , respectiv pana in 10 zile ingrijiri medicale , sau la vatamare corporala din culpa con fart.184 din Codul Penal , peste 10 zile ingrijire medicale care sunt stabilite exclusiv in concluziile raportului de expertiza medico legala sau certificat medico legal.
Fratele are dosar de cercetare penala, care este demarata initial fara a a cunoaste numarul de ingrijiri medicale(care nici nu poate fi cunoscut la data cercetarii accidentului de catre politie!, cand se intocmeste in primul rand procesul verbal de cercetare penala).Este posibil ca fosta sotie sa fi depus plangere penala, si atunci cercetarea penala este continuata obligatoriu
Intr-adevar politia nu poate intocmi dosar penal, dar intocmeste, dosar cercetare penala, care se poate finaliza cu incetarea urmarii penale , cu clasare, scoatere de sub urmarire, etc, conform art 11 din CPP.Iesirea pasagerei din masina, este un act instinctiv de autoaparare si nu este considerat nicidecum parasire a locului accidentului, mai ales ca nu a fost nici conducatoarea autoturismului!
Se poate stabili in cercetarea penala, si influenta actiunilor pasagerei asupra conducatorului auto , daca se confirma, ca factor eventual determinant in producerea accidentului.Si o expertiza tehnica ordonata de organul de cercetare penala poate avea drept obiectiv stabilirea unei legaturi de cauzalitate intre crearea starii de pericol, producerea accidentului si actiunile pasagerei in momentele premergatoare .
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
PFA BRINZAN CRISTIAN, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului ContSters447125 ContSters447125 Buna!Doresc un raspuns urgent!Am fost judecat pentru consum de alcool si parasirea locului accidentului.Pe scurt in timp ce ma deplasam cu masina personala am ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului hectorik hectorik am patit si eu o belea pe 30 mai sa fiu mai exact. in timp ce ma duceam spre scoala am lovit un pieton cu oglinda (omul era baut ) pe trecerea de pietoni. nu ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis pe un drum public si accident neamtualin neamtualin Buna ziua , am si eu o intrebare .. am condus pe un drum public o masina nu am avut permis de conducere si am intrat intr-un copac .. mai era cineva cu ... (vezi toată discuția)