avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea vitezei la conditiile de drum

Buna ziua ,
Ma numesc Alexandru si doresc sa stiu care sanctiuni sau amenzi sunt mai "potrivite" pentru un accident unde trebuia sa cedez prioritatea .
Practic am intrat intr-o intersectie (nu aveam prioritate) cu botul masinii iar din stanga a venit un autovehicul RATB si a sters toata masina .

Cum e mai bine pentru mine sa declar ?

- am franat dar nu am putut opri masina in timp util ( sanctiuni + amenda ? )
- alta masina venea din sens opus cu RATB - ul si mi-a facut semn sa trec ( cum ca ma lasa sa trec ) ? ( sanctiuni + amenda ? )
- neavand vizibilitate a trebuit sa intru cu botul in intersectie ? ( sanctiuni + amenda ? )

Ideea este sa scap fara amenda sau fara permis suspendat

Va multumesc pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: vara_lica@icloud.com , utilizator 09:14, 15 Martie 2023
Faceti o constatare amiabila si scapati fara amenda si permis suspendat ptr neacordare de prioritate.
Problema este ca cei de la RATB nu mai doresc aceasta intelegere amiabila iar soferul deja a fost la politie si a completat o declaratie .
Daca nu ati acordat prioritate nu veti scapa fara amenda si permis suspendat 60 de zile.
Nu aveti de ce sa "infloriti" declaratia, daca vehiculul RATB avea prioritate nu veti gasi motive ptr neacordarea prioritatii.

In plus, trebuia sa declarati accidentul in termen de 24 ore. Daca nu ati facut-o si a facut-o celalalt conducator auto se cumuleaza amenda si o suspendare de 30 zile.

art.101- oug195
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă; 80 lei pct. amenda

art.100-
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.79 alin.(2).

b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
Vinovat sunt de neacordare de prioritate , caut doar solutia cea mai buna ca sa spun asa ex. : la neadaptarea vitezei amenda de 460 lei , la neacordare prioritate 80 lei .
S-a rezolvat cu o amenda de 480 lei si suspendarea permisului 60 de zile , pe care nu am inteles cum il pot dobandi in 30 zile .

Alte discuții în legătură

Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ... Oprea sara17 Oprea sara17 Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ptr 90 de zile.am dat testul 13din 15 și mi a fost restituit permisul după 30 de zile. La 2 ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere alex_rai alex_rai Buna ziua, Detin permis din data de 12.05.2011 din nefericire in data de 29.03.2012 nu am acordat prioritate de dreapta unui alt autovehicul prin urmare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ... mariamihaela12345 mariamihaela12345 Buna ziua .Cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ? Am permisul suspendat pe 60 de zile pentru neacordare de prioritate Daca astept 60 de ... (vezi toată discuția)