avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea vitezei la conditiile de drum

Buna ziua ,
Ma numesc Alexandru si doresc sa stiu care sanctiuni sau amenzi sunt mai "potrivite" pentru un accident unde trebuia sa cedez prioritatea .
Practic am intrat intr-o intersectie (nu aveam prioritate) cu botul masinii iar din stanga a venit un autovehicul RATB si a sters toata masina .

Cum e mai bine pentru mine sa declar ?

- am franat dar nu am putut opri masina in timp util ( sanctiuni + amenda ? )
- alta masina venea din sens opus cu RATB - ul si mi-a facut semn sa trec ( cum ca ma lasa sa trec ) ? ( sanctiuni + amenda ? )
- neavand vizibilitate a trebuit sa intru cu botul in intersectie ? ( sanctiuni + amenda ? )

Ideea este sa scap fara amenda sau fara permis suspendat

Va multumesc pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: vara_lica@icloud.com , utilizator 09:14, 15 Martie 2023
Trebuie sa faceti cerere ptr reducerea perioadei de suspendare in baza art. 104 si sa sustineti testul 13/15 pe care oricum sunteti obligat sa il sustineti pentru contraventia savarsita.
Pentru a vi se aproba reducerea la 30 de zile trebuie sa indepliniti conditiile art 221 din regulamentul de aplicare a og 195.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce (2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
Buna ziua ma numesc Gigi pentru neacordare de prioritate acum se suspenda permisul 180 de zile aștept răspuns va multumesc sancțiune este foarte mare din astea 180 de zile dacă dau examen cât mi se reduce pedeapsa de suspendare
Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2023
vara_lica@icloud.com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ... Oprea sara17 Oprea sara17 Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ptr 90 de zile.am dat testul 13din 15 și mi a fost restituit permisul după 30 de zile. La 2 ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere alex_rai alex_rai Buna ziua, Detin permis din data de 12.05.2011 din nefericire in data de 29.03.2012 nu am acordat prioritate de dreapta unui alt autovehicul prin urmare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ... mariamihaela12345 mariamihaela12345 Buna ziua .Cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ? Am permisul suspendat pe 60 de zile pentru neacordare de prioritate Daca astept 60 de ... (vezi toată discuția)