avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire la serviciu dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire la serviciu dupa concediu crestere copil

buna ziua, vreau sa stiu daca sunt obligata ca admistrator de firma, sa primesc o angajata care a stat 2 ani acasa in concediu crestere copil ( este al doilea copil nascut de cand lucreaza la mine ). Dupa primul copil, am primit-o inapoi, dar acum, dupa al doilea, nu pream mai am atat de mult de lucru, si nu mai am nevoie de serv. ei. Stiu ca OUG 111/2010 prevede ceva in sesul asta la art. 25, dar nu stiu sigur daca este legal sau u sa ii desfac CIM. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:15, 7 Martie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, salariate are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Buna ziua,


In functie de data la care a nascut salariata, aceasteia ii sunt aplicabile fie dispozitiile OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului fie ale OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

Persoana care a nascut pana la data de 31 decembrie 2010, va beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, acte normativ in care nu este prevazuta interdictia desfacerii contractului individual de munca pentru o anumita perioada pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dupa revenirea in unitate din concediu crestere copil


Potrivit art 25 din OUG 111/2010

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b)salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3)Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4)Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Asadar, prevederile art 25 din OUG 111/2010 se aplica in situatia in care salariata se afla in acest moment in concediu de crestere copil sau daca s-a intors la lucru mai devreme si primeste stimulentul de insertie. Intr-adevar aceasta interdictie se aplica o singura data pentru o perioada de 6 luni de la intoarcerea salariatei.

Daca nu este prevazuta in favoarea salariatei, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, dreptul de a nu fi concediata pentru motive ce nu tin de persoana salariatului in temeiul art. 65 din Codul muncii dupa revenirea din concediu pentru cresterea copilului, atunci concedierea va putea fi dispusa cu respectarea prevederilor legale.

Atentie ! La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din concediu cresetere copil sunteti obligat sa reintegrati salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitand decizia de incetare a suspendarii CIM si ulterior decizia de incetare CIM .

Sunteți obligată să o primiți înapoi pe vechiul post și mai devreme de 6 luni nu îi puteți desface CIM decât cu acordul ambelor părți
Concedierea, asa cum reiese din art.25 din OUG nr.111/2010, este posibila si mai devreme de 6 luni.
Multumesc, insa nu inteleg ceva: alin.3 la ce se refera: "interdictia se extinde o singura data, cu pana la 6 luni " ? se refera la o singura nastere ? ( angajata mea fiind la a doua nastere ). Eu asta vreau sa stiu, daca dupa al doilea CIC mai sunt obligata sa o tin in continuare ? Va rog frumos sa-

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediere intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Am o intrebare. Daca o salariata a fost 1 an in concediu ce crestere copil si a revenit cu o zi mai repede pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare contract de munca dupa revenire din concediu de crestere si ingrijire copil 10 luni madyyy13 madyyy13 Buna ziua . M-am intors pe 3 ian 2013 din concediu de crestere si ingrijire copil 1 an, in care am stat 11 luni fara 3 zile si beneficiez de stimulentul de ... (vezi toată discuția)