avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna seara.Va rog din tot sufletul sa ma ajutati deoarece sunt intr-o situatie disperata.Sunt casatorita de 30 de ani dar sotul meu are o relatie cu alta femeie de mai mult timp,insa nu vrea sa divorteze,lui ii este foarte bine in situatia aceasta dar eu nu mai pot suporta si as vrea sa stiu cum pot sa rezolv aceasta problema .As dori sa stiu foarte clar ,daca dupa noul cod civil am mai multe sanse de a castiga casa,avand in vedere ca el are o relatie extraconjugala si ca in repetate randuri a parasit domiciliul dar s-a reantors dupa cateva luni.Mentionez faptul ca avem 2 copii majori.Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:25, 27 Noiembrie 2013
Puteti divorta oricand fara probleme intrucat nu aveti copii minori . Chiar daca sotul nu s-ar prezenta la proces veti putea divorta cu audierea unui martor invocand motivele de care ati facut vorbire . In ce priveste partajul , aceasta este o problema separata ce se va judeca dupa ramanerea definitiva a divortului . Puteti solicita sa vi se atribuie locuinta cu conditia sa-i achitati jumatate din valoarea imobilului (daca a fost dobandit in timpul casatoriei in proprietate )
Dar avand in vedere ca este infidel pot cere daune morale si materiale,si daca da atunci care ar putea fi valoarea maxima pe care as putea sa o obtin ,tinand cont de suferinta pe care mi a provocat-o atatia ani de zile
In cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani (in cazul Dvs. este vorba de 30 de ani) iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului Dvs. (motivat de faptul ca este infidel, alte motive), puteti obtine prin sentinta de divort o prestatie compensatorie.
Aceasta poate fi stabilita intr-una din urmatoarele forme:
- o suma globala de bani;
- o renta viagera;
- uzufruct asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.

Se stabileste intr-un cuantum fix sau intr-un procent dintr-un venit al debitorului.
La stabilirea cuantumului prestatiei se tine cont atat de veniturile debitorului, cat si de cele ale creditorului.
Aceasta poate fi modificata in raport de veniturile debitorului.

In cazul Dvs., cuantumul prestatiei compensatorii precum si modalitatea in care ar putea fi achitata, trebuie stabilita doar in urma analizarii in concret a situatiei in care va aflati.

Despagubirile in procesul de divort trebuie solicitate pentru a recupera un prejudiciu semnificativ, de ordin moral sau material , pe care l-a suferit unul dintre soti.( casatoria urmand a fi desfacuta din culpa exclusiva a sotului care a deteriorat grav si iremediabil relatia de familie ).


Despagubirile se fundamenteaza pe raspunderea civila delictuala, existand o fapta ilicita, legatura de cauzalitate si o paguba produsa.

Sotul dumneavoastra nu poate solicita plata unor despagubiri sau obligarea dumneavoastra la plata unei pensii de intretinere.

Dumneavoastra, insa , atata vreme cat conduita sotului dumneavoastra v-a produs o reala suferita, sunteti indrituita sa solitati despagubiri, odata cu promovarea actiunii pentru desfacerea casatoriei.


Art. 390-Condiţiile prestaţiei compensatorii:


(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Art. 392-Forma prestaţiei compensatorii:
(1) Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului ( beneficiul adus de folosinta bunului).
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată.
(3) Renta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabileşte prin hotărârea de divorţ.

In cazul in care el mai paraseste domiciliul,pot cere ca despagubire jumatatea ce i revine din apartament?

Alte discuții în legătură

Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Despagubiri sot infidel Maria Popp Maria Popp Suntem casatoriti de 25 de ani. Acum 5 ani am avut o perioada de neintelegeri urate, ne-am separat 2 ani fara sa divortam. In acest timp eu am avut un prieten ... (vezi toată discuția)
Divort miroiuioana miroiuioana daca sotul are casa mostenita dobandita in timpul casatoriei, in urma divortului eu si copilul ,(pentru ca nu avem unde ne duce) putem solicita sa ramanem ... (vezi toată discuția)