avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere-dosare pe rol
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere-dosare pe rol

daca intervine gratierea voi fi eliberati cei condamnati definitiv la inchisoare?
ce se intampla cu dosare pe rol? nimic

Cel mai recent răspuns: oltul , utilizator 12:10, 27 Noiembrie 2013
Gratierea este o masura de clementa ce consta in inlaturarea in totul sau in parte a executarii pedepsei aplicate de instanta, ori in comutarea acesteia in una mai usoara( legea 546/2002)
poate fi acordata individual de Presedinte sau colectiv, de catre Parlament.

Gratierea inlatura executarea pedepsei principale, dar ea nu inlatura condamnarea si consecintele condamnatului(este antecedent penal, produce interdictii, incapacitati, decaderi, poate forma primul termen al recidivei).

De la data acordarii gratierei pedeapsa se considera executata. Termenul de reabilitare curge de la data gratierii.

Atentie! Daca ai fost condamnat pentru un concurs de infractiuni(doua sau mai multe infractiuni) gratierea pentru o fapta o scoate din contopire, dar ramane pedeapsa pentru cealalta.-> daca e facuta prin act al Parlamentului
Gratierea individuala in caz de concurs de infractiuni vizeazxa numai pedeapsa rezultanta.

Referitor la a doua intrebare:
Cand gratierea are ca obiect o pedepasa ce urmeaza a se aplica pentru o infractiune savarsita, inainte de adoptarea actului de gratgiere, ea produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
intele,dar totusi mai am o intrebare...
eu am 6 suspendari contopite=3 ani sub supraveghere si am inca o pedeapsa de 2 ani cu suspendare.....daca va fi cazul care pedeapsa va fi gratiata? o pedeapsa dintre cele contopite sau pedeapsa de 2 ani?
Pedepsele cu suspendare nu se gratiaza din cate cunosc eu...

Deci, iarasi cazurile dvs. sunt destul de complicate...si trebuie analizate in concret...
foarte incurcata situatia la dvs. Nu cred ca ati inteles exact statutul dvs. este greu de avut 2 pedepse cu suspendare, intrucat odata cu suspendarea unei pepdepse, pentru ca apoi sa savarsiti din nou o infractiune...se revoca suspendarea si veti executa ambele pedepse.
Legea: Revocand suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta de judecata dispune executarea atat a pedepsei ce fusese suspendata conditionat cat si a pepdepsei pronunta pentru noua infractiune care nu se contopesc!
Mai este si problema cand a aparut actul de gratiere.

Despre ce gratiere vorbim? Individuala sau act al Parlamentului?
este vorba de concurs de infractiuni..nu e recidiva...gratiere: act al parlementului,daca o sa fie ceva

Alte discuții în legătură

Gratiere, amnistie oltul oltul o persoana care a fost condamnat definitiv la 3 ani 8 luni inchisoare pentru inselaciune va beneficia de legea gratierii? (sigur daca va fi votata ... (vezi toată discuția)
Liberarea conditionata Dragut Dragut poate fi gratiata conditionat o pedeapsa pt care s-a dispus liberarea conditionata? (vezi toată discuția)
Rectificare cazier judiciar Florance2000 Florance2000 Buna seara, as avea si eu o problemuta si sper sa ma puteti ajuta: sotul meu a suferit o condamnare de 2 ani cu suspendare in martie 2003. Prin Legea 543/002, ... (vezi toată discuția)