avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal pentru aIcool la volan
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal pentru aIcool la volan

Buna ziua, vin in atentia dvs cu urmatoarea problema, in data de 24.11.2013 sotul meu a fost oprit in trafic de un echipaj de politie ptr. verificare. La etilotest a iesit 0.48 alcool si a trebuit sa mearga la IML ptr. analize. In acea seara a baut 3 beri de 400 ml de la ora 12.30 pana la ora 3.00.

A fost sa isi plateasca analizele si cu chitanta s-a dus la pol. pe Udriste sa faca dovada platii iar cei de acolo i-au spus ca dosarul este la parchet si sa revina la ei dupa 3 saptamani.

Intrebarea mea este, de ce a ajuns dosarul la parchet nu trebuiau intai sa astepte rezultatele de la nalize si in funtie de ele sa vada unde se incadreaza?

Din experienta dvs. cat credeti ca o sa ii iasa la probele din sange(a dat doua probe)?

Care sunt pasii care trebuiesc parcursi, caci cei de la politie nu au avut bunavointa sa ne ajute si pe noi cu o infirmatie:(

In asteptarea rspunsului cu multumiri
Cel mai recent răspuns: stefyka , utilizator 16:01, 24 Iulie 2014
Stimata doamna, sotului dvs i s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.87 din OUG195/2002, dosarul a fost trimis la Parchet pentru numarul unic, probele de sange vor iesii undeva dublu fata de valoarea din aerul expirat, in jur de 1 g/l alcool pur în sânge , prima proba va fi mai mare si a doua probabil cu aproximativ 15 procente mai mica, daca alcoolemia era in panta descendenta. Este posibil sa se solicite chiar de organul de urmarire penala calculul retroactiv al alcoolemiei pentru a se afla valoarea alcoolemiei din momentul depistarii, toate procedurile astea sunt de durata. Permisul se poate restituii doar in conditiile art.219 din HG1391/2006, daca va fi trimis in judecata si condamnat permisul se anuleaza in urma hotararii ramase definitive.

ART. 87*OUG195/2002
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
.................................................
ART. 219
...............................................
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
...................................................
Chiar este posibil sa faca inchisoare? :O

Dar nu a accidentat pe nimeni si nici alte antecedente nu a avut. Daca angajam acum un avocat cedeti ca o sa ajute sau trebuie sa astept decizia Parchetului?

Multumesc
Eu nu v-am indicat dispozitiile legale pentru a va speria, am vrut sa va arata pentru ce este cercetat, este posibil sa primiti o solutie de netrimitere in judecata, la fel este posibil ca dosarul sa ajunga in instanta si sotul dvs sa fie condamnat, iar in cazul prezentat, avand in vedere descrierea dvs, pedeapsa pronuntata nu va fi in regim de privare de libertate, se va suspenda conditionat executarea pedepsei.
Ok. M-am mai linistit.

As vrea totusi sa va mai intreb ce ar trebui sa facem acum?
Asteptam sa ne sune de la politie, asteptam citatie sau cum se procedeaza?
Luam un avocat care sa se ocupe de caz sau asta facem dupa ce este chemat la parchet?

V amultumesc pentru timpul acordat si pentru raspuns.:worthy:
Este avantajos sa se ocupe un avocat va dati seama, dar asta este strict optiunea dvs.
Cei de la politie o sa va contacteze in momentul in care prezenta dvs este necesara, bine ar fi sa va interesati in permanenta de stadiul cercetarilor, in astfel de cazuri se tergiverseaza rezolvarea.

Alte discuții în legătură

Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0,43 - consecinte Snoop88 Snoop88 Buna, am fost oprit de politia rutiera,in aerul mi sa aratat alcoolemie de 0,43 mg/l am dat si sange, inca astept rezultatul,am consumat aproape 7 beri, si ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0.53 aer expirat ionutx ionutx buna ziua. Am fost depistat cu o alcoolemie de 0.53 in aer expirat, mi-au fost recoltate probe biologice iar acum trebuie sa astept rezultatul. Imi poate ... (vezi toată discuția)