avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legalitatea grevei
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legalitatea grevei

Codul de dialog social precizeaza ca:
ART. 128-(1) Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate.
ART. 129-(1) Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
ART. 164-Pe durata valabilităţii unui contract sau acord colectiv de muncă angajaţii nu pot declanşa conflictul colectiv de muncă.

1.Exista contract de munca la nivel de sector.
2. Negociem contractul la nivel de unitate.
3.Angajatorul nu accepta revendicarile.
4. Se poate declansa conflictul de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:28, 30 Noiembrie 2013
Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte.

art.161 Legea nr.62/2011:
Conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;

b) angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;

c) partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Asadar pot face greva chiar daca am contract colectiv de munca in baza art. 161-b ?
Da, se poate declansa conflictul colectiv de munca, in speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declansarea grevei pentru ca nu s-a dat prima de paste anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Va rog sa ma ajutati intr-o problema : la o societate privata angajatii pot face greva din motivul ca nu au primit prima de Paste ? in ce ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca si legea 130/1996 arhontele arhontele In invatamant ,contractul colectiv de munca incepe cu precizarea: \"In temeiul drepturilor garantate de Constitutia Romaniei,art. 12 si art. 17(1) lit.b) din ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca alx69 alx69 Buna ziua, in conditiile in care intr o unitate nu exista sindicat reprezentativ si nu mai este semnat un CCM, ci doar un Acord semnat cu o parte din ... (vezi toată discuția)