avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca si legea 130/1996
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca si legea 130/1996

In invatamant ,contractul colectiv de munca incepe cu precizarea:
"In temeiul drepturilor garantate de Constitutia Romaniei,art. 12 si art. 17(1) lit.b) din legea 130/1996 ,republicata a intervenit urmatorul Contract Colectiv de Munca Unic la ...."

Mai este acest contract in vigoare avand in vedere ca in Codul de Dilog Social exista prevederea:

ART. 224
La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

d) Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, cu modificările şi completările ulterioare ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 9 Februarie 2012
Este valabil , intrucat s-a incheiat sub incidenta unei legi in vigoare la data respectiva ... si apoi , vedeti art.II din Legea nr.40/2011 , si anume:
Art. II. — (1) Contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala.
(2) Contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Aceasta inseamna ca timp de 1 an de zile contractul ramane in vigoare?
Art. 9. - (1) Prezentul contract colectiv de muncă se încheie pe o durată de un an, cu posibilitatea de prelungire, intrând în vigoare la data înregistrării acestuia.
(2) Dacă contractul nu este denunţat de către una dintre părţi cu minimum 60 de zile înainte de data expirării sau dacă nici una dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui, contractul se prelungeşte automat pentru o perioadă de un an.

Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arhontele, utilizator
Intr-adevar, daca niciuna dintre parti nu-l denunta atunci valabilitatea acelui ccm se prelungeste cu un an de zile ....
...si nici greva legala nu se poate face...desi legalitatea este verificata si stabilita de catre instante pentru ca se precizeaza in :
Codul de dialog social
Art. 164
Pe durata valabilitatii unui contract sau acord colectiv de munca angajatii nu pot declansa conflictul colectiv de munca.
Art. 182
Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte.

Mai am o speranta...ca...pentru ca doar negocierea contractul colectiv de munca la nivel de unitate e obligatorie...daca la nivel de scoala nu mai avem contract colectiv de munca sa declansam greva raportandu-ne la acesta!
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arhontele, utilizator
Art.164 din Legea nr.62/2011 pare a fi in contradictie cu alte texte de lege din acest act normativ

Art. 163
In situatia in care angajatorul ori organizatia patronala nu a raspuns la toate revendicarile formulate sau, desi a raspuns, sindicatele ori reprezentantii salariatilor, dupa caz, nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul colectiv de munca se poate declansa. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm aplicabil stelarman stelarman Imi puteti spune va rog daca acest CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 59.382 din 3 decembrie 2012 la nivel de grup de unitati al Ministerului Sanatatii si ... (vezi toată discuția)
Despre contractul colectiv de munca la nivel de ramura herminaida herminaida CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 872 din 21 martie 2007 unic la nivelul ramurii de Gospodarie Comunala, Locativa si Transporturi Locale pe anii 2007-2011este in ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii la nivelul ramurii agricultura isabela3 isabela3 CCM la nivelul ramurii agricultura, piscicultura si pescuit pe anii 2010-2011 este valabil pana pe 31.03.2011. 1. In cazul in care notificarea privind ... (vezi toată discuția)