avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Taxe expertize
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Taxe expertize

Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de valoarea la care se ridica obiectul expertizat .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:11, 10 Decembrie 2013
E ca la avocat. Difera in functie de expert.
pe acestia ii pot alege eu ( in functie de tarif ) sau imi sunt impusi de judecator ?
In cazul expertizei tehnice judiciare, organul jurisdictional care dispune efectuarea expertizei va fixa obligatoriu un onorariu provizoriu pentru expertul/ specialistul tehnic judiciar caruia ii incredinteaza efectuarea expertizei. Pentru ca expertul/ specialistul sa se apuce de expertiza, onorariul provizoriu se achita in termen de 5 zile de catre partea careia i s-a incredintat expertiza in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului/ specialistului.
O data cu depunerea raportului de expertiza tehnica judiciara, expertul/ specialistul tehnic judicar depune o nota de evaluare a costurilor expertizei (onorariu definitiv in functie de activitatea depusa plus cheltuieli cu efectuarea expertizei - deplasare/ benzina, cazare, diurna, materiale consumabile, etc.). In termen de 5 zile de la discutarea raportului si aprobarea costurilor expertizei de catre instanta de judecata, suma se depune de catre partea careia i s-a incredintat expertiza in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului/ specialistului. In caz contrar instanta nu se pronunta asupra cauzei.
Expertul/ specialistul tehnic judiciar se alege de catre instanta de judecata din lista existenta pe site-ul MJ, pe specialitati si judete. Partile in proces pot sa refuze un expert/ specialist tehnic judicar, daca are motive temeinice care sunt acceptate de catre instanta de judecata.
In cazul unei expertize tehnice nejudiciare, suma se negociaza intre parti (expert/ specialist tehnic judicar si cel care doreste expertiza).
Dupa cum se observa, expertul/ specialistul tehnic judicar nu este acelasi lucru cu avocatul. Fiecare are activitate lui specifica, dar si modul de a-si desfasura aceasta activitate, pentru care este platit.
DEMN DE RETINUT:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”. Prin urmare, în absenţa unei alte sancţiuni expres prevăzute de legiuitor, decăderea intervine ori de câte ori un act procedural trebuie îndeplinit într-un anume termen, iar acesta are caracter peremptoriu. Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), [b]intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului. (Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţii)
Dl.GigiPopa.
Sunt expert judiciar,deci in cunostinta de cauza.
Instanta dispune un onorariu provizoriu si cine depune banii.
Expertul este obligat sa efectueze lucrarea si sa o depuna.
Daca considera,poate solicita majorarea onorariului,cererea fiind depusa inainte sau odata cu depunerea lucrarii.
Daca instanta aproba cererea,va dispune depunerea diferentei de onorariu,acorda termen pentru studierea expertizei si daca nu sunt obiectiuni,se pronunta si pune in vedere sa se depuna diferenta de onorariu.
De obicei adios majorarea.Instanta este interesata sa solitioneze dosarul si nu mai are cum sa urmareasca daca s-a depus sau nu diferenta de onorariu.
Nu putem nici sa santajam ca daca nu se depune diferenta,nu raspundem la eventuale obiectiuni.
Daca admite cererea de majorare,admite in cel mai bun caz maxim jumatate din cat s-a solicitat.
Vorba vecinilor de la Sud:daca e,e,daca nu e,nu e,asta e.
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)