avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in caz de demisie( 15 zile sau 20 zile????)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in caz de demisie( 15 zile sau 20 zile????)

Buna ziua!
Am si eu o intrebare? Daca atunci cand m-am angajat am semnat in CIM preaviz de 15 zile calendaristice in cazul demisiei, dar intre timp a aparut un ademdul la CCM in care durata preavizului creste de la 15 zile la 20 de zile caledaristice, dar precizez ca eu personal nu am semnat nici un act aditional la CIM in care se mareste nr de zile la demisie, eu cate zile ar trebui legal sa stau in preaviz....15 zile sau 20 de zile????
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: ContSters83331 , utilizator 08:15, 7 Aprilie 2009
Legea 53/2003 - Codul Muncii

Art 79 Demisia
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de v oinţă a salariatului care, printr -o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada ac esteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
"4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere."

Preavizul de 20 zile lucratoare este o prevedere a Contractului Colectiv de munca Unic la Nivel National si se refera la concediere, nu la demisie.
CCMUNN 2007 -2010:
Art74
"Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele
moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
In primul rand va multumesc frumos pentru raspuns, dar mai am o nelamurire: societatea a facut un adendul in 2008 la Contractul Colectiv de Munca prin care durata de preaviz in caz de demisie a salariatului creste de la 15 zile la 20 zile calendaristice....dar eu ( fiind angajat din 2003) nu am semnat nici un act aditional prin care se mareste numarul de zile de preaviz...am aflat de aceeasta chestie doar acum cand mi-am depus demisia .....si mi s-a adus la cunostinta verbal, nu scris( eu de fapt am vrut la zi, dar nu au acceptat, decat cu preaviz) .
Multumesc.
Daca sunteti pe functie de executie, este ilegal "adendul" Contractului Colectiv de munca. Dvs aveti obligatia respectarii preavizului de 15 zile calendaristice.
Termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică , dar nu mai mare.
Având în vedere principiul protecţiei salariatului rezultă că termenele de preaviz pot fi micşorate prin acordul părţilor, însă durata lor nu poate fi mărită, Codul muncii statuând limita maximă a acestor termene.

Multumesc frumos...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz cim vs ccm. ccm nu specifica clar silviu1975 silviu1975 Sunt in situatia de a-mi depune demisia dintr-o functie de conducere. Mentionez ca la angajarea pe functie de executie, In CIM se specifica: \\"... perioada de ... (vezi toată discuția)
Numar zile preaviz MGabriel MGabriel Daca in contractul individual de munca este prevazut un preaviz de 15 zile,poate angajatorul sa il tina pe angajat 30 zile in preaviz,pe motivul ca acesta ... (vezi toată discuția)
Cind pot sa depun preavizul? ciutacu_monik ciutacu_monik sunt angajata la o firma privata si am contract nelimitat cu conditia sa nu imi depun demisia in primele 6 luni.Luna viitoare pe data de 9 se implinesc cele 6 ... (vezi toată discuția)