avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar zile preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar zile preaviz

Daca in contractul individual de munca este prevazut un preaviz de 15 zile,poate angajatorul sa il tina pe angajat 30 zile in preaviz,pe motivul ca acesta detine functii de conducere?
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conduce
Codul Muncii Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
1. NU, daca in CIM scrie 15 zile, asa ramane.
2. Nu cumva ati fost promovat in functie de conducere intre timp si angajatorul a uitat sa modifice si perioada de preaviz?
In acest caz, daca in CCM aplicabil la nivelul firmei (si de care ati luat la cunostinta) scrie ca pentru functiile de conducere preavizul este de 30 de zile, s-ar putea ca angajatorul sa aiba dreptate.
3. Observati ca perioada de 15 sau 30 de zile este cea maxima (nu poate fi mai mare de...).
MGabriel a scris:

Daca in contractul individual de munca este prevazut un preaviz de 15 zile,poate angajatorul sa il tina pe angajat 30 zile in preaviz,pe motivul ca acesta detine functii de conducere?

Chiar daca v-a promovat si nu a facut modificarea prin act aditional perioada de preaviz nu va poate tine mai mult de 15 zile chiar daca sunteti in functie de conducere intrucat perioada de 30 zile este maxima in lege nu minima asa ca angajatorul poate sa convina cu salariatul si 2 zile de preaviz in caz de demisie, nimic nu-l obliga la convenirea asupra unei perioada maxime legale.
Daca tot discutam de preaviz ,am si eu o neclaritate ;In ccm 2007-2010 la art.74 alin(2) se precizeaza un preaviz de 20 zile calendaristice pt.functii de executie.In concluzie ,care ar fi preavizul minim,15 sau 20 zile calend.

Alte discuții în legătură

Informatii preaviz iuvri iuvri Buna ziua! In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi dau demisia pup_me pup_me Buna , vreau sa-mi dau demisa cum ar trebui sa o formulez? sau cum ar trebui sa sune si sa fie ok in cartea de munca? si trebuie sa stau 15 zile sau 14 zile? (vezi toată discuția)
Preaviz 15/30 zile. Vioreld Vioreld salutare. un salariat, angajat ca inginer, care este si sef departament unde se incadreaza daca e vorba de preaviz in cazul demisiei: la maxim 15 zile ... (vezi toată discuția)