avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz CIM vs CCM. CCM nu specifica clar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz CIM vs CCM. CCM nu specifica clar

Sunt in situatia de a-mi depune demisia dintr-o functie de conducere. Mentionez ca la angajarea pe functie de executie, In CIM se specifica: "... perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice cf Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau Contractului Colectiv de Munca. Dupa promovarea pe o functie de conducerea, CIM-ul nu a fost modificat si in cazul articolului cu privire la demisie.
CCM-ul in vigoare specifica urmatoarele: ".. Contractul Individual de Munca inceteaza:
a) de drept, in cazurile limitativ prevazute de lege
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in conditiile prevazute de lege

In aceasta situatie, care este perioada mea de preaviz:
1. 15 zile calendaristice cf. CIM
2. 20 de sau 45 de zile lucratoare cf. Conului Muncii actualizat
3. o "intelegere bilaterala"? Angajatorul va merge pe 45 de zile. Ce argumente as putea avea pt a reduce preavizul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: silviu1975 , utilizator 16:21, 29 Martie 2014
Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m., daca pe parcursul executarii acestuia nu a intervenit vreo modificare la termenul de preaviz (altfel spus, daca nu s-a incheiat un act aditional la c.i.m. referitor la modificarea termenului de preaviz).

Art.81 (4) C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenele de preaviz de 20, respectiv 45 de zile lucratoare, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică.
Multumesc frumos freeelis

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie angajat 15 zile calendaristice - de la 01.05.2011 20 zile lucratoare noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti privind urmatoarea situatie. Un salariat are un cim in care pentru demisie este prevazuta o perioada de ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul demisiei talidae2000 talidae2000 Buna seara. Stiu ca s-au facut modificari in codul muncii...exista modificari si in cazul preavizului atunci cand iti dai demisia? Care este durata ... (vezi toată discuția)