avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical dupa ccc1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical dupa ccc1

Buna seara!
As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1.
Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea activitatii am avut inca o luna de concedii medicale , dupa care am intrat in prenatale, fiind insarcinata cu al doilea copil. Am nascut pe 30 .10.2013. Nelamurirea mea este de ce iau asa de putini bani pe medicale, acesta afectandu-mi ulterior la calculul indemnizatiei CCC2. Logic ar fi sa se ia baza de calcul salariul meu brut de 1800 lei pentru ca sunt acum in activitate (in cadrul celor 126 zile CM acordate de medicul de familie)?
Pe septembrie am primit 760 lei (avand CM cod 01-boala obisnuita cu 75%), iar pe octombrie 866 lei, si noiembrie 1119 lei. In ultimele 2 luni situatia a fost similara, de ce diferenta asta?
Cum se va calcula indemnizatia pentru al 2-lea copil-CCC2 ?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:28, 13 Decembrie 2013
1. Pe perioada cat ati fost in CCC1 ati fost asigurata la sanatate, contributia lunara fiind platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care v-a platit si indemnizatia pentru CCC1.

2. - Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediile medicale si concediul de maternitate efectuate dupa CCC1 o constituie cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediul medical sau concediul de maternitate.
- Veniturile brute din cele 6 luni pot fi formate din indemnizatia pentru CCC1 si indemnizatiile pentru concediile de maternitate.
- De aceea indemnziatia pentru concediul de maternitate este mai mica.

3. - Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Veniturile din cele 12 luni pot fi formate din: indemnizatia pentru CCC1, indemnizatiile pentru concediile medicale, saleii, indemnizatiile pentru concediul de maternitate.
- Si in acest caz cuantumul indemnziatiei pentru CCC2 poate fi mai mic decat salariul dvs.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
ana-cer, moderator
Va multumesc pentru raspuns ,dar tot nu sunt lamurita de ce se ia in calcul (conform adeverintei de la MM-Agentia pt plati si inspectie sociala a Mun Buc) venitul net din CCC1 pentru concediul de maternitate, la care se mai ia CAS10,5% , nu era normal sa se ia din brut, cum se face cu salariul? eu am aceasta adeverinta cu venitul net.
Daca acum am primit 866 pe luna octombrie, inseamna ca indemnizatia CCC2 va fi afectata de aceste concedii de maternitate si voi primi o suma mult mai mica, cam la jumatate. Daca nu va deranjeaza, as putea sa va scriu exact cuantumul inde,mnizatiei sa faceti Dvs. calculul, caci pers. de RU e incepatoare , a mai gresit la media veniturilor pe ultimele luni, astfel ca imi cere si banii innapoi pt luna noiembrie. Eu nu stiu cui sa ma adresez pentru o verificare a corectitudinii calcului.
1. - Pentru calculul indemnizatiei pentru concediul medical si cel de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se au in vedere veniturile brute din cele 6 luni anterioare intrarii in fiecare din aceste conecdii.
- Logica dvs. este una iar prevederea legala este alta.

2. Din indemnizatia pentru concediile medicale si concediul de maternitate se retine contributia pentru pensie pentru ca aceste perioade sunt stagiu de cotizare la pensie.

3. - In adeverinta pentru indemnizatia pentru CCC (Anexa 2) se trec veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Venitul net dintr-o luna este egal cu venitul brut din statul de plata din care se scad impozitul pe venit si contributiile la pensie, sanatate si somaj.

4. - Media veniturilor nete o calculeaza cei de la AJPIS.
- Persoana de la RU din unitate trebuie numai sa completeze corect adeverinta cu venituri nete.

5. - In veniturile nete pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC2 intra si veniturile din indemnizatia pentru CCC1.
- Indemnizatia pentru CCC este un venit net (din ea nu se face nici o retinere).
- Din indemniuzatiile pentru concvedii medicale si conecdiu de maternitate se retine impozit pe venit si contributia pentru pensie.
am sesizat la serviciu ca in adeverinta CCC sunt veniturile nete, nu brute , iar dansii au zis ca sunt egale , deoarece nu se impoziteaza.
concret daca venitul net este 1087 pe ultimele 6 luni, care e baza de calcul pentru CM?
va multumesc si-mi cer mii de scuze!
Pentru calculul indemnizatiei de maternitate sunt necesare veniturile brute din ultimele 6 luni. Cu netul nu se poate calcula.

Alte discuții în legătură

Concediu medical Roxmi Roxmi Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se calculeaza pe care trebuie sa o incasez de la angajator in cazul in care am ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate girafa20 girafa20 Buna ziua! CCC1 s-ar fi terminat pe 27 aug 2015 (luna august nu primesc bani fiind a24a luna...). Am hotarat sa intru in concediu de maternitate din 28 iulie ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal alexa1305 alexa1305 Buna ziua.As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru cele 126 de zile de concediu pre si post-natal, de asemenea si indemnizatia de maternitate de 2 ... (vezi toată discuția)