avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui copiilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui copiilor

Buna ziua.

În urma căsătoriei (2006), soția a vrut neapărat să reunim numele de familie. Astfel, după căsătorie, avem numele X(al meu)-Y(al soției). Atunci când am acceptat, am spus că eventualii copii să poarte totuși, doar numele meu de familie.

Bineînțeles, acum avem doi copii (fata - 2009, băiat - 2011) dar din păcate, când m-am interesat, mi s-a spus că nu este posibil ca numele copiilor să fie doar al meu, numai prin ordin judecătoresc.

Aș dori să știu care este modalitatea cea mai simplă ca cei doi copii să îmi poarte numele. În prezent, după ce a aflat că este mai dificil, soția nu mai dorește (din diverse motive) să accepte schimbarea numelui.

Dacă eu reușesc să-mi schimb numele de familie (să port numele inițial - X) pot să cer în instanță ca și copiilor, implicit, să li se schimbe numele de familie (din câte știu, dacă nu mă înșel, copii trebuie să poarte numele de familie al tatălui).

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:12, 18 Decembrie 2013
daca sunteti casatoriti, fara acordul sotiei nu veti putea si obtineti nimic. se poate prin instanta , dar trebuie sa justificati foarte temeinic de ce doriti suplinirea consimtamantului sotiei pe acest motiv.
av.antoanelageaman a scris:

daca sunteti casatoriti, fara acordul sotiei nu veti putea si obtineti nimic. se poate prin instanta , dar trebuie sa justificati foarte temeinic de ce doriti suplinirea consimtamantului sotiei pe acest motiv.


Mulțumesc de răspuns. Dar în cazul unui divorț ? Atunci, dacă revin la numele anterior, pot cere schimbarea numelui copiilor ? Ipotetic vorbind ...:D

Mulțumesc anticipat !

P. S: dacă în final acceptă soția, este multă birocrație pentru schimbarea numelui copiilor, sau pașii sunt ușor de făcut ?
ca tata va fi foarte greu daca minorii nu va sunt incredintati dvs...pentru situatii similare cu mame este pe deplin admisibil:)

usor nu este nimic ce presupune birocratie. trebuie sa va adresati primariei de care apartineti si sa depuneti o cerere justificata legal. ( nu se poate doar ca asa vreti...) vi se accepta sau nu.
Copiii va poarta numele.. si pe-al dvs si pe-al mamei. Nu aveti motiv temeinic pt a le schimba numele copiilor chiar daca dvs va veti schimba numele.
Numele copiilor se poate schimba pe cale administrativa insa numai pt motive temeinice si cu acordul mamei. Daca mama nu e de acord, poate hotari autoritatea tutelara.. insa nu aveti motiv temeinic ca o institutie sau in final instanta sa incuviinteze ce doriti.
[ link extern ]
Mulțumesc de informații.

La schimbarea numelui pe cale administrativă am ajuns și eu. Am lecturat ce scrie acolo, și cred că se va putea, dacă apelez la următoarea prevedere:

d) cand persoana in cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, si doreste schimbarea acestuia;

„Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. ”

Mulțumesc !

Alte discuții în legătură

Nume de familie la divort Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Fara acordul sotului poate sotia sa ramana cu numele de familie avut in timpul casatoriei? Si daca da in ce conditii. Va multumesc (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil minor carmenspiridon carmenspiridon Buna ziua Care sunt pasii pentru schimbarea numelui copilului minor? Precizez ca parinti nu sunt casatoriti, copilul poarta numele de familie al ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui dobandit prin casatorie annmaria annmaria Buna ziua. As dori sa stiu daca este posibila pastrarea numelui dobandit prin casatorie, dupa divort, chiar daca sotul nu este de-acord cu acest lucru. ... (vezi toată discuția)