avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare nastere

Luna viitoare trebuie sa nasc dar sotul nu va putea sa vina in tara sa declare copilul.
Mentionez ca sotul este cetatean Iranian si casatoria noastra nu este inregistrata pe teritoriul Romaniei si eu nu mi-am schimbat numele de familie in urma casatoriei.
As dori sa va intreb daca sotul poate recunoaste copilul cand va putea sa vina in tara dupa ce vom inregistra si casatoria noastra in Romania si pana atunci copilul va fi declarat doar de catre mama si fara sa completez rublica daca sunt casatorita si datele tatalui.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
redsoftware, utilizator
Cel mai recent răspuns: redsoftware , utilizator 14:45, 22 Decembrie 2013
Inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale, se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, intarzierea este sanctionata cu o amenda, scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri special de catre primar.

Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.

Detalii
[ link extern ]
Odata ce veti inregistra casatoria in Romania, nu veti avea nevoie ca tata sa recunoasca nou nascutul, fiind un copil nascut in timpul casatoriei, il avea ca tata pe sotul dvs.
Va multumesc pentru raspuns.
In acest caz nu voi declara datele sotului si casatoria (care figureaza doar in iran) cand se va intocmi certificatul constatator la nastere in spital.
Dupa inregistrarea casatoriei voi urma procedura pentru modificarea certificatului de nastere a copilului.
Daca exista vre-un risc legal pentru ca nu am declarat casatoria va rog sa ma instiintati.
Aveti vreun motiv pt care nu vreti sa inregistrati casatoria in Romania si sa declarati in fals ca sunteti necasatorita?
Pt inregistrarea nasterii aveti nevoie de urmatoarele acte :

1. Certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular tip;
2. Actul de identitate al mamei

În situaţia în care unul dintre părinţi sau ambii părinţi sunt cetăţeni străini mai sunt necesare următoarele documente:
- Paşaportul părintelui cetăţean străin/părinţilor cetăţeni străini, respectiv actul de identitate pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original ţi în fotocopie şi traducerea legalizată a filei care conţine datele de identificare;
- Certificatul de căsătorie al părinţilor copilului şi traducerea legalizată a acestuia, dacă părinţii sunt căsătorişi; originalul certificatului şi traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate.

În cazul în care căsătoria părinţilor a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă/înscrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea/înscrierea în regim de urgenţă a certificatelor de stare civilă emise de autorităţile străine în registrele de stare civilă române; naşterea copilului de înregistrează după transcrierea/înscrierea căsătoriei părinţilor.
În cazul în care părinţii poartă nume de familie diferite sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi cel declarat, înregistrarea naşterii se face în baza declaraţiei scrise, semnată de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.

Înregistrarea naşterii se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, în baza declaraţiei verbale.

Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este:

1. 15 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;

Dacă declaraţia a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute de lege, dar înăuntrul unui an de la data naşterii, înregistrarea naşterii se face cu aprobarea primarului, respectiv a şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră şi se va menţiona motivul întârzierii.

Dacă declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, actul de naştere se întocmeşte în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, privind încuviinţarea înregistrării tardive, care trebuie să conţină toate datele necesare înregistrării.

freeelis a scris :


Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.



Declaratie de inregistarare a nasterii copilului e una, iar declaratie de recunosatere a copilului e alta. Copilul poate fi recunoscut oricand prin declaratie la starea civila/ notar, nasterea trebuie inregistrata insa in termenul de 15 zile, pana la un an cu aprobarea primarului si dupa un an prin hotarare judecatoreasca.



daca veti declara ca sunteti necasatorita, copilul va va avea numai pe dvs in certificat ca parinte, apoi dupa ce va amintiti ca v-ati casatorit, se transcrie certificatul de casatorie, apoi schimbati si certificatl de nastere. E problema dvs daca vreti sa va complicati.

Legea 119/1996
art 41
(3) Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt inscrise sau transcrise in registrele de stare civila romane. Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila se efectueaza cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanei. Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza.

Art. 63
(1) Constituie contraventii la regimul actelor de stare civila urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
e) neprezentarea certificatelor de stare civila sau a extraselor eliberate de autoritatile straine ofiterului de stare civila de la locul de domiciliu, pentru transcriere in registrele de stare civila romane, in termenul prevazut a art. 41 alin. (2);
f) omiterea declararii, in fata ofiterului de stare civila, a unor date referitoare la starea civila a persoanelor sau declararea lor in mod inexact;

(2) Contraventiile prevazute la lit. d)-r), cu amenda de la 100 lei la 200 lei.
Doresc sa nu declar ca sunt casatorita deoarece certificatul de casatorie este la sotul eu am doar o copie si pentru inregistrarea casatoriei imi trebuiesc si actele lui de identitate in original astfel acest lucru nu e posibil pentru ca nu poate veni in tara pana nasc si nu as vrea sa ma complic.
Intrebarea mea este daca declar ca sunt necasatorita si ulterior inregistrez casatoria si tatal copilului pana intr-un an mi se poate intampla ceva pe cale legala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare nastere copil cu tata cetatean strain, dat disparut AndreeaSS AndreeaSS Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza pentru inregistrarea nasterii copilului in urmatoarea situatie: - copilul s-a nascut prematur prin ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pentru copii emilramba@yahoo.com emilramba@yahoo.com buna as dori sa pun si eu o intrebare in legatura cu certificatul de nastere cum se poate optine in romania daca copilul sa nascut in strainatate si cit ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil cetatean strain sim_theo sim_theo Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In ... (vezi toată discuția)