avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere pentru copii
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere pentru copii

buna as dori sa pun si eu o intrebare in legatura cu certificatul de nastere cum se poate optine in romania daca copilul sa nascut in strainatate si cit dureaza toate demersurile pen_tru optinerea unui certificat romnesc si de ce acte e nevoie va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 17:26, 13 Februarie 2010
Copilul are un certificat, din locul unde s-a nascut.
De aceea se numeste "de nastere".
Al doilea nu se poate obtine.
Termenul pentru declararea nasterii si inregistrarea nasterii copilului la ambasada este urmatorul:
15 zile de la data nasterii pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
3 zile de la data nasterii pentru copilul nascut mort;
24 de ore de la data decesului pentru copilul nascut viu, care a decedat in termenul de 15 zile, precizat mai sus

Inregistrarea nasterii la Sectia Consulara se poate efectua dupa depasirea termenului de 15 zile, in baza aprobarii sefului oficiului diplomatic, nu mai tarziu de 1 an de la nasterea copilului.

In situatia in care termenul de 1 an a fost depasit, aveti posibilitatea sa solicitati transcrierea certificatului de nastere in registrele romane de stare civila.

Acte necesare pentru inregistrare nasterii in termenul de 1 an de la data nasterii copilului:
1. Declaratia de nastere certificata (SHUSSEI TODOKE NO COPY) eliberata de primaria unde este inregistrata nasterea, care trebuie sa cuprinda si actul constatator al nasterii emis de clinica/spitalul unde s-a nascut copilul (SHUSSEI SHOMEISHO), avand aplicata apostila Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei, conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961, precum si traducerea legalizata in limba romana;
2. Certificatul de nastere al sotului/sotiei cetatean roman;
3. Extras in limba tarii respective din Registrul de familie/de stare civila/echivalent din tara respectiva cu privire la datele personale ale sotului/sotiei cetatean strain (echivalentul certificatului romanesc de nastere), avand aplicata apostila Ministerului Afacerilor Externe al tarii unde va aflati, conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961, precum si traducerea legalizata in limba romana; Daca sotul, cetatean strain, are alta cetatenie decat cea a tarii unde va aflati si efectuati demersurile, in genere este necesar sa prezinte certificatul de nastere insotit de traducerea legalizata in limba romana.
4. Certificatul de casatorie al parintilor eliberat de autoritatile romane. In cazul in care casatoria a fost inregistrata numai in Japonia se va proceda la inscrierea/transcrierea casatoriei la ambasada sau in tara (Acte necesare pentru inscrierea/transcrierea casatoriei);
5. Actele de identitate ale sotului/sotiei cetatean roman (pasaport si eventual cartea de identitate din Romania) valabil/e, precum si Alien Registration Card;

Prezenta la Sectia Consulara a parintelui cetatean roman, in timpul programului de lucru cu publicul, este obligatorie la depunerea actelor si semnarea in registrele de stare civila.

In cazul in care parintii nu au nume de familie comun sau numele de familie al copilului difera de cel al parintilor, la intocmirea actului de nastere este obligatorie prezenta ambilor parinti, in vederea exprimarii acordului privind numele copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere ramona savin ramona savin copilul meu s-a nascut in spania.trebuie sa platesc vreo taxa pt certificatul de nastere romanesc? (vezi toată discuția)
Cetatenia romana nikkkoleta nikkkoleta salve! sunt mamica unei fetite in varsta de 3 saptamani, eu sunt cetatean roman dar traiesc si muncesc in Italia unde am nascut si fetita. Tatal ei este ... (vezi toată discuția)
Cetatanie romana executare executare Buna ziua! Am o intrebare cu privire la dreptul de cetatenie romania. Voi incerca sa fiu cat se poate de concis! Am o prietena romanca, care locuieste in ... (vezi toată discuția)