avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto

Ca urmare a unui accident auto, petrecut acum 3 ani, soldat cu vatamarea corporala a mea (multe zile pe certificatul medico-legal,f multe) s-a ajuns la concluzia de scoatere de sub urmarire penala a faptuitorului. Ca victima a acestui accident am ajuns pana la a depune plangere la judecatorie in baza art278.1 CPP.Azi am primit comunicarea sentintei penale care mentine ordonanta data de procuror, dar la final zice "Cu recurs in termen de 10zile de la comunicare"
Prima intrebare este - zile lucratoare?
A doua- stiam tot de pe acest forum ca aceasta hotarare ramane definitiva si nu mai poate fi atacata decat cu o eventuala revizuire.... nicidecum RECURS!?
Si a treia - cu recurs unde?
Multumesc. Pt eventuale nelamuriri sau neintelegeri am sa mai revin.
Deocamdata astept pareri la intrebarile puse, in special a doua!
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2013
petreasinoi, utilizator
Cel mai recent răspuns: petreasinoi , utilizator 13:06, 27 Decembrie 2013
1. Nicidecum zile lucratoare, ci zile calendaristice.
2. Se ataca cu recurs, ati inteles gresit din postarile anterioare.
"1. Nicidecum zile lucratoare, ci zile calendaristice.
2. Se ataca cu recurs, ati inteles gresit din postarile anterioare"

Zile calendaristice, chiar si in perioada aceasta a sarbatorilor, in care mai mult nu se lucreaza decat se... ? -----Multumesc
Cu recurs-- unde?
Daca nu va suparati un sfat, un mod de adresare si mai ales cui???
Daca imi dati un temei legal as cauta in lege...
As fi recunoscator pt un raspuns mai amanuntit, dat fiind termenul redus de recurs si mai alesca nu am acces la net, tot timpul. Pt orice nelamurire sunt dispus la amanunte...
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
petreasinoi, utilizator
Nu exista asa ceva, hotararea este definitiva, nu o mai puteti ataca.
ART. 278^1
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.
Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.
Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;
b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
#M64
Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.

#M50
În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
#M64
Plângerea greşit îndreptată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

#B
Da, din pacate asa am citit si eu, in acelasi text, text care dealtfel m-a invatat cum sa ajung pana aici. Din pacate aceasta solutie nu ma multumeste, sau chiar si mai grav, consider ca ma nedreptateste, dar cred ca asta-i legea in cazul de fata. Nu am primit nici un fel de explicatie sau justificare ci doar solutia seaca in care se mentine hotararea procurorului...
Si totusi de ce scrie in comunicare de recurs in 10 zile??????
O simpla greseala de redactare a sentintei??????
In aceeasi comunicare mi se cer si daune de 100lei, dar nu mi se spune unde sa depun banii.Aveti vre-o idee? Trezorerie? Primarie? Vre-un cont special? Vre-un termen limita?
Oricum, va multumesc. Din pacate se pare ca nu mai am ce face, trebuie sa consider acest subiect incheiat...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
petreasinoi, utilizator


Da, din pacate asa am citit si eu, in acelasi text, text care dealtfel m-a invatat cum sa ajung pana aici. Din pacate aceasta solutie nu ma multumeste, sau chiar si mai grav, consider ca ma nedreptateste, dar cred ca asta-i legea in cazul de fata. Nu am primit nici un fel de explicatie sau justificare ci doar solutia seaca in care se mentine hotararea procurorului...
Si totusi de ce scrie in comunicare de recurs in 10 zile??????
O simpla greseala de redactare a sentintei??????
In aceeasi comunicare mi se cer si daune de 100lei, dar nu mi se spune unde sa depun banii.Aveti vre-o idee? Trezorerie? Primarie? Vre-un cont special? Vre-un termen limita?
Oricum, va multumesc. Din pacate se pare ca nu mai am ce face, trebuie sa consider acest subiect incheiat...


Tacerea asta inseamna ca " ASA E !!!!!!!"

Alte discuții în legătură

Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului adumitroaie florin adumitroaie florin Va rog sa imi spuneti daca este obligatorie prezenta la Judecatorie in situatia in care ai calitatea de intimat pentru plangere impotiva rezolutiei ... (vezi toată discuția)
Procurorul trateaza cazul cu usurinta. plangere penala facuta de pomana claudiu38 claudiu38 Un dosar a stat la politie un an si jumatate, dupa atat timp de cercetare,primesc raspuns, citesc pe acolo politistul a luat declaratie la capra in loc sa ... (vezi toată discuția)