Vad ca va raportati la o instanta civila, instanţa va sesiza organul de urmărire penală competent pentru efectuarea de cercetări cu privire la fapta descoperită.
În mod normal, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită faţă de participanţii cunoscuţi în momentul pornirii procesului penal. În cazul în care se stabileşte existenţa şi a altor participanţi, în cursul procesului, acţiunea penală va fi extinsă şi la aceştia, situaţie în care nu vorbim de punerea în mişcare a unei acţiuni penale substanţial diferite, ci de extinderea procesului penal, adică a obiectului acţiunii penale procesuale. Extinderea poate interveni atât în faza de urmărire, cât şi în faza de judecată a procesului penal.
Potrivit art. 221 din Codul de procedura penala, organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.
Atunci cand instanta civila constata savarsirea unei infractiuni de natura penala, sesizaeza organul de urmarire penala.