avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... extinderea procesului penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

extinderea procesului penal

in cazurile de extindere a procesului penal lipseste urmarirea penala intotdeauna?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 16:29, 16 August 2010
Nu lipseste urmarirea penala, deoarece procesul penal cuprinde si faza de urmarire penala.
ma refeream la extinderea procesului penal pentru alte fapte sau alte persoane 335 336 c proc pen cand procurorul pune in miscare actiunea penlala prin declaratie orala sau instanta prin incheiere
Exista mai multe posibilitati, in functie de cum procurorul participa sau nu la judecata, dupa cum procurorul, daca participa, declara ca pune sau ca nu pune in miscare actiunea penala .
Deci, in cursul judecatii , in urma administrarii sau readministrarii de probe este posibil sa se descopere alte fapte prevazute de legea penala care au fost savarsite de catre inculpat.In acest caz , procurorul poate cere extinderea procesului penal , iar instanta procedeaza dupa cum urmeaza :
Daca procurorul participa la judecata :
- daca procurorul declara ca pune in miscare actiunea penala (declaratia orala) si instanta gaseste ca intemeiata cererea atunci, procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei.
-daca procurorul declara ca nu pune in miscare actiunea penala , instanta sesizeaza prin incheiere organul de urmarire penala competent, pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.( aici va avea loc o urmarire penala)

Daca procurorul nu participa la judecata :
-instanta se sesizeaza din oficiu si procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei (bineinteles , in cazul in care exista probe temeinice din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca acea alta persoana a savarsit fapta impreuna cu inculpatul)sau
-instanta se desisizeaza prin sentinta si trimite cauza la organul de urmarire penala competent , actul de sesizare a organului de urmarire penala constituindu-l , incheierea data.( si iarasi avem urmarire penala) .
In ambele cazuri ,instanta este datoare sa puna in discutia partilor ,actele cu privire la care s-a dispus extinderea procesului penal pentru alte fapte.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divergente rezolutie iup-ordonanta de punere in miscare a act.pen. alcali alcali Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema pe care nu am mai intalnit-o pana acum. Si anume, pe scurt: s-a inceput UP printr-o rezolutie in care s-au ... (vezi toată discuția)
336 cpp lit b in cazul plangerii in instanta pe 278 cpp natyca natyca Speta este, pe scurt urmatoarea: pe numele lui X s-a dispus IUP apoi scoaterea de sub urmarire penala prin rezolutia procurorului mentinuta si de ... (vezi toată discuția)
Actiune penala din oficiu matekevin matekevin Intr-un actiune civila judecatorul daca se constata infractiune, are obligatia de a intenta actiune penala din oficiu ? sau are ceva obligatiuni ? (vezi toată discuția)