avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa - art.138/ atragerea raspunderii organelor ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa - art.138/ atragerea raspunderii organelor de conducere/ MANDAT administrator SRL

Am doua intrebari la care poate ma ajuta cineva cu un raspuns competent !
1) Ce ar trebui sa contina mandatul unui administrator de srl., mandat care este de multe ori invocat de Instanta ca fiind cuprins actul constitutiv al srl-ului reprezentand o conditie necesara pt atragerea raspunderii administratorului conform art 138 din Legea 85/2006-Insolventa?
2) In calitate de asociat in acest srl. am oare dreptul sa formulez in nume propriu o actiune pe care sa o depun direct la Tribunalul sindic, in conditiile in care firma este de un an in Insolventa simplificata si Lichidatorul judiciar vrea sa-l scoata “basma curata” pe administrator iar ANAF-ul care are peste 50% din creante si ar putea introduce o actiune in aces sens, nu are de gand sa faca nimic. (poate trebuie sa am neaparat calitatea de creditor sau e suficient faptul ca eu am infiintat initial societatea, sant asociat si totodata fondator ?). Sant convins ca am toate datele ca sa dovedesc atragerea raspunderii conf. Art 138 -respectiv fapta ilicita , prejudiciul, legatura de cauzalitate dintre acestea si vinovatia.
Nu stiu daca cele de mai jos fac parte implicit din MANDATUL Administratorului dar altceva in actul constitutiv referitor la mandat nu mai exista !!!?
In actul constitutiv al srl-ului se precizeaza:
Capitolul 3 Conducerea si administrarea societatii:
Art 13.1 Administratorul are puteri depline si nelimitate…
13.2 raspunde in fata organelor de stat pentru activitaatea desfasurata
13.3 obligatiile si raspunderile administratorului santreglementate de dispozitiile referitoare la mandat?? si de cele special prevazute de lege.
13.4 Administratorul are urmatoarele atributii:
- duce la indeeplinire sarcinile stabilite de AGA..
- reprezinta societatea in fata tertilor, inclusiv in fata organelor…
-incheie contracte…
-mandatul administratorului este pe o perioada nedeterminata.
Tot la Cap. 3 se spune in continuare:
Societatea este reprezentata in relatiile cu tertii doar de catre Administrator si “Actiunea in raspundere impotriva administratorului apartine si creditorilor societatii insa acestia o vor putea exercita numai in caz de faliment al societatii”.
Multumesc anticipat !



Follow us: Avocatnetro on Facebook

Alte discuții în legătură

Forme ale raspunderii administratorilor societatilor comerciale Roland Mindrila Roland Mindrila La solicitarile unor persoane vom face o scurta referire la ultimele modificari legislative tind sa limiteze factorul subiectiv in aprecierea cazurilor de ... (vezi toată discuția)
Revocarea administratorului srl Tefinio Tefinio Bună!Acum un an am fost administratorul unui SRL aflat în prag de insolvență.Deoarece asociații aveau de ridicat dividende(reale) aferente celor două ... (vezi toată discuția)