avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract arenda teren agricol
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract arenda teren agricol

Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce obligatii fiscale are pentru aceste venituri?Unde se inregistreaza acest contract si de catre cine?
Cel mai recent răspuns: Kolea41 , utilizator 15:05, 11 Martie 2012
1.Obligatii fiscale: impozit pe venit
- inregistrare contract arenda, in 15 zile de la data incheierii, la organul fiscal de domiciliu,(obligatia revine mamei care e arendator)
- impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.(obligatia revine societatii care e arendas).
In acest caz, mama dvs. nu are nicio obligatie declarativa sau de plata.
(Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut).

ATENTIE- se poate opta si pentru determinarea venitul net in sistem real (adica din venitul brut se scad cheltuielile efectuate, deductibile), dar nu cred ca o avanteajeaza si in plus procedura este mai complicata: va avea obligatii de declarare a venitului, va trebui sa tina contabilitate in partida simpla si sa efectueze plata impozitului . Optiunea se mentioneaza in contract.
Obligatii fiscale:
2. pentru CASS, trebuie vazut daca este pensionara si care este cuantumul pensiei
Neclaritatea mea legata de impozitarea venitului din arenda este:
- daca impozitul pe venitul din arenda este stabilit,retinut din suma cuvenita pentru fiecare arendas si virat la bugetul de stat de catre arendator ( PFA,I.I., I.F.,, sau SC...) ce rost mai are optiunea arendasului de felul cum se stabileste impozitul ?
Si daca opteaza pt. determinarea venitului net impozabil in sistem real,, e treaba lui cum o face si va depune declaratia 200 , si va plati impozitul singur si de buna voie ( sau nu ).
Adica la acestia ,nu mai are obligatia arendatorul sa-i retina impozitul ?
-Actul aditional la contractele vechi, trebuie facut pana la sfarsitul lunii iulie,, avand in vedere ca prima plata se va face cam prin august-septembrie 2012,.Intrebare : cine depune si unde se depune ,? la organul fiscal unde se afla terenul- sau la organul fiscal unde are domiciliul arendasul ?. Si in cazul in care arendasul nu le depune la fiscul de care apartine ,cine il urmareste ?
- Acelasi lucru este valabil si la noile contracte care se incheie in 2012.
Intr-adevar in actul normativ se spune ca ,contribuabilii,persoane fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole,din patrimoniul personal,au obligatia inregistrarii
contractelor de arenda la organul fiscal in raza caruia au domiciliul,in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.Si de asemenea sa-si precizeze optiunea de impunere a venitului net,cu
cote forfetare sau in sistem real, in contractul de arendare.
Intrebare :La Primarie se mai inregistreaza contractele ? Exemplarul lui ce numar va purta pentru a se dovedi ca s-a inregistrat undeva ? Se inregistreaza si la unitatea care arendeaza?. Daca nu se duce la organul fiscal sa-l inregistreze ,cine si cum raspunde ?
- A aparut cumva un nou medel de contract de arendare conform noilor reglementari?
Deocamdata atata am avut de spus ,dar desigur ca mai sunt multi interesati de aceste
probleme si ii rog sa vina cu ce stiu mai bine in acest aspect. multumesc anticipat..
PS. Scuze, am gresit la denumirea calitatii de arendator si arendas,in sensul ca le-am
editat invers.. cel care are terenul si il da in arenda este arendator si eu am zis arendas...
dar cred ca se intelege ce am vrut sa zic..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)
Plata impozit 16% pe arenda primita pentru terenuri agricole ContSters86219 ContSters86219 Am inteles ca in ultimele modificari aduse CF s-a impus plata unui impozit de 16% pentru arenda primita pt. terenurile agricole date sa fie lucrate ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract arendare la anaf - obligatorie? yanq yanq Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru obligativitatea inregistrarii contractului de arendare la organul fiscal competent ... (vezi toată discuția)