avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe arenda neretinut de arendas
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe arenda neretinut de arendas

Am primit arenda sub forma de numerar. Am fost pus sa semnez ca nu mi s-a oprit impozit. Ce obligatie de declarare a impozitului si a cass am in acest caz?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:18, 3 Noiembrie 2016
Nu dumneavoastra ci arendasul trebuie sa va declare si sa plateasca impozitul pe venit cat si contributia la sanatate. Cititi in contractul de arendare si daca acolo nu e precizat sau daca nu aveti un model de contract actualizat, luati legatura cu arendasul.
Va redau din codul fiscal ART. 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor
..........
(7) Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

(8) Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

(9) Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Arendasul are obligatia sa retina si sa vireze impozitul si cass, dar in cazul in care totusi nu o face, trebuie sa depun eu declaratia 200 pana in mai anul urmator?
Nu. El va raspunde ca nu a declarat si platit. Dumneavoastra cand vi se dau drepturile cuvenite vi se retine cele doua impozite si va da doar netul.
Multumesc pentru raspuns, precizez arendasul este persoana fizica si a spus ca nu stie cum sa declare si ce sa faca si a cerut semnatura ca nu a oprit impozit si cass.
Arendatorul este tatal meu , si se pare ca acel contract nu este nici inregistrat ( nu are nici stampila de la Primarie nici de la ANAF)

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019 ? RicaRamurica RicaRamurica Cum se calculeaza venitul din arenda in 2019? Daca venitul este sub 24960 lei nu se mai plateste contributia de 10 % la sanatate Daca arendasul imi da un ... (vezi toată discuția)
Problema cu venitul din arenda : arendasul meu anul trecut a ... skoda2022 skoda2022 Problema cu venitul din arenda : Arendasul meu anul trecut a facut urmatoarele calcule. Se pricepe careva sa imi spuna ce inseamna ? 57616 3457 ... (vezi toată discuția)
Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)