avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Subevaluare prejudiciu
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Subevaluare prejudiciu

in urma unui accident auto, dupa ce s-a ajuns la expertiza platita de mine in calitate de reclamant, expertul mi-a cerut ca la randul meu sa cer o oferta de la un service. Dupa expertiza, a rezultat o suma de 5 ori mai mica decat oferta depusa de mine, dar care se apropie de oferta depusa de parat. Consider ca nici pe departe nu pot acoperi paguba cu suma hotarata de expert, acesta nu doreste sa indice sursa unde pot sa repar autoturismul. Mai mult, suspectez coruptie intre avocatul paratului si expert, eu neavand avocat. INTREBARI: 1. Este obligat expertul sa indice service-ul auto unde pot repara masina (sursa LEGALA autorizatie RAR) sau nu? 2. In cazul recuzarii imi innapoiaza banii pe loc ca eu sa pot plati alt expert? Mentionez ca expertiza facuta de mine a fost facut la un service autorizat RAR.
Cel mai recent răspuns: Sarcasticul , utilizator 22:06, 9 Ianuarie 2014
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa formulati obiectiuni prin care sa solicitati refacerea acesteia si incadrarea sumei rezultate in suma solicitata de service.
Expertul va trebui, cand va depune la instanta expertiza, sa indice si modul de calcul al daunelor.
Este totusi bine sa consultati un avocat care sa va ajute in aceasta situatie.
Va multumesc pentru raspuns. Mentionez ca sunt in imposibilitatea financiara sa platesc aparator.
Buna ziua,
Vedeti daca va incadrati intr-una din situatiile care va permite sa solicitati aparator din oficiu prin ajutor public judiciar.
Multumesc, voi lua in calcul sugestia dumneavoastra. Eu pur si simplu merg pe ipoteza ca judecatorul va judeca corect si isi va exercita rolul activ.
Din mentiunile dvs. nu este clar daca va referiti la expertul de la firma de asigurari (posibil sa nu fie si expert tehnic judiciar, autorizat de catre MJ) sau la un expert tehnic judiciar desemnat de catre instanta de judecata pentru a efectua o expertiza tehnica judiciara.
Nelamurirea apare, deoarece puneti problema restituirii sumei pe care deja ati achitat-o expertului ?!
Expertul tehnic judiciar nu poate incasa onorariul stabilit de catre instanta de judecata (onorariu provizoriu si/ sau onorariu definitiv) decat dupa ce instanta se pronunta asupra raportului de expertiza tehnica judiciara, transmite adresa scrisa la Biroul local pentru expertiza tehnica judiciara (BLETJ), adresa insotita de hotararea instantei referitor la plata onorariului plus cheltuieli si BLETJ face plata in baza unei facturi primite de la expert.
Tot instanta de judecata este cea care poate dispune, in urma analizei raportului de expertiza, a observatiilor facute de partile in proces la raportul de expertiza si a raspunsului expertului la observatiile formulate de parti la raportul de expertiza, ca expertul sa nu poata incasa onorariul provizoriu in totalitate sau partial.
Expertul tehnic judiciar nu are obligatia sa indice service-ul unde sa se efectueze reparatia auto. Competenta de indicare a service-ului este in sarcina firmei de asigurari, cea pentru care expertul tehnic nejudiciar/ judiciar, la cererea asiguratorului efectueaza expertiza pagubelor produse prin accident auto.
Instanta de judecata poate avea in vedere o expertiza tehnica nejudiciara sau nu, caz ultim, in care poate dispune efectuarea unei expertize tehnice judicare, pentru a se putea pronunta asupra cauzei respective.
Recuzarea expertului tehnic judiciar se face in conditiile prevazute de NCpC si numai daca recuzarea este acceptata de catre instanta de judecata.

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar LauraCod LauraCod Buna ziua, Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)