avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare SRL 3%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare SRL 3%

Revin cu o noua intrebare in incercarea de a ma clarifica:
Ma ocup cu webdesign-ul. Doresc sa infiintez firma numai pentru webdesign. Doresc sa ma angajez cu 4ore/zi iar salariul sa fie de aproximativ 450 lei (banuiesc ca as plati la stat aproximativ 250 lei lunar), Sediul doresc sa fie intr-un apartament unde locuiesc, la bloc.

Doresc sa infiintez un SRL cu impozitul de 3%, nu doresc SRL-D. Doresc SRL neplatitor de TVA (constituie un avantaj? ma gandesc ca sunt multe firme ce doresc factura dar nu doresc sa plateasca tva- ar fi in avantajul lor) Ma gandesc sa am un venit lunar de 1000 ron, desigur voi fi unele luni in care voi avea peste 1000 euro sau 50 lei.
Este vreo problema daca intr-o luna voi incasa 50 lei sau nici un ban?

Va rog sa ma ajutati in a-mi clarifica urmatoarele probleme:
- am inteles ca 3% reprezinta impozitul pe venit (impozit la tot ce incasez) 16% reprezinta impozitul pe profit (aici ce intra, din suma incasata pe luna ce pot deduce?)
- la SRL 3%/16% pot deduce aceleasi cheltuieli sau nu
- eu sunt economist (diploma economist in urma facultatii)dar lucrez ca freenlancer de peste 7ani ca programator/webdesigner.
- am inteles ca nu pot fi contabil, deoarece nu sunt expert (nu pot da cu semnatura). Ce trebuie sa fac sa angajez un contabil si sa platesc contributia lui la stat ca sa dea cu semnatura pe actele fiscale sau fac doar un contract de colaborare intre el si firma mea si nu va trebui sa ii platesc impozitul ? Contabilul imi este ruda si nu ar fi problema din punct de vedere al increderii. Sunt obligat sa semnez un act cu ea sau nu trebuie sa fac nimic, poate sa semneze fara problema?

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
ionut2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: barbarosza , utilizator 22:46, 14 Ianuarie 2014
In momentul cand va deschideti firma sunteti trecut automat la 3% si neplatitor de TVA. Pentru specificul activitatii societatii dvs. pare mai bine sa fiti platitor de impozit pe venit (3%) pentru ca nu prea poti deduce mare lucru. Aceleasi cheltuieli se deduc si la sistemul cu 3% si la cel cu 16%. Este important sa aveti documente justificative pentru a deduce cheltuieli pentru ca va influenteaza valoarea impozitului pe dividende. Referitor la contabil, incheiati un contract de prestari servicii.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce inseamna dividente? ma puteti lamuri? mai platesc ceva pe luna/an inafara de cei 3% impozit pe venit /luna+cheltuielile catre stat reprezentand salariul?

La contractul de prestari servicii, pot pune suma de 100 lei?
Da, ma gandeam la 3% pentru ca ar fi mai putin de platit, fata de 16%,
Fiind intr-un apartament, acolo unde locuiesc, nu as putea sa am multe cheltuieli. Doar daca pot deduce utilitatile gen: apa, curent, caldura iarna, etc.

Totusi in cazul meu: un angajat,doresc imposit mic , este bun SRL 3% sau ce ma sfatuiti?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
ionut2001, utilizator
Eu va sfatuiesc sa va faceti SRL-D daca va incadrati, fara sa luati cei 10.000 euro, in acest fel nu aveti prea multe obligatii. La SRL-D aveti avantaje in ceea ce priveste taxele pe salarii. la un salariu minim pe economie platiti cu cca. 180 lei/luna mai putin.
Indifarent de forma pe care o alegeti 3% sau 16 % firma are profit sau pierdere. Profitul firmei care intra in buzunarul dvs. se numeste dividende. Ca orice ban care intra in buzunarul dvs. trebuie sa platiti taxe la el respectiv 16% impozit pe venit datorat ca persoana fizica. 3% ii platiti pe veniturile firmei si 16 % pe veniturile pe care le luati din societate.
Va multumesc.

Eu daca incasez sa zicem lunar 1000-2000 ron, eu nu pot sa scot banii din contul meu ca sa imi iau ce doresc ca si cum nu as avea firma? sau daca scot bani din firma trebuie sa justific ca am luat x ron pt "tricou"... Chiar daca eu sunt patron/angajat nu pot scoate banii cand doresc? sa merg la bancomat si sa scot cati bani doresc?

Stiu, SRL D suna bina dar stiu ca ma obliga ca in urmatorii ani sa investesc minim 50%din venitul de pe primul an. Eu nu vreau sa investesc nimic ca nu am in ce... NU ma intereseaza acele fonduri.. Eu vreau sa am u castig chiar daca nu este mare, dar sa fie un castig din care sa imi pot plati 4ore/luna sa am sanatate si sa fiu in regula cu munca prestata.

Referitor la dividente, eu daca azi incasez 500 lei si maine vreau sa ii scot din cont sa imi iau un tricou, platesc impozit la cei 500 lei , sau la sfarsitul anului se calculeaza?

La fel este si in cazul II sau PFA? Ma gandeam la SRL doar pentru ca are acel 3%, dar se pare ca se transforma intr-un impozit mai mare... Chiar ma miram sa fi facut statul ceva bun pentru cei ce se afla la inceput...

Multumesc mult
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
ionut2001, utilizator
Banii castigati sunt banii firmei nu ai dvs. Puteti sa ii scoateti la sfarsitul anului ca dividende si atunci se calculeaza si se plateste impozitul de 16%. Daca luati din banii firmei si va luati tricou pt. dvs. se cheama delapidare. Asta e in teorie. In practica sunt cateva chestii contabilicesti prin care sa scoateti bani din societate. De exemplu in cursul anului va imprumutati de la societate si inapoiati banii cand luati dividendele sau luati bani pe avans spre decontare si la fel va reglati la sf. anului. Chestii pe care le face contabilul. Nu ma pricep foarte bine la taxe dar din ce stiu eu daca aveti doar un contract de munca cu 4 ore trebuie sa platiti personal CAS pana la suma ce revine la un contract de 8 ore

Alte discuții în legătură

Infiintare firma sau pfa andreiunicat andreiunicat Buna tuturor , Am si eu o nelamurire de 2 ani ma ocup de pagini web freelancer mai bine zis pana acum nu am fost nevoit sa dau facturi sau chitanta pentru ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp pot scoate banii din firma? MrFB MrFB Daca am infiintat recent un S.R.L. si deja voi incasa anumite comisione,banii ii pot scoate oricand din banca sau trebuie sa astept 1 an? Mi-a spus cineva ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate 50% si foile de parcurs sevenx sevenx Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in chestiunea cu deducerea impozitului pe venit pentru chelt. cu auotvehicule. Subiectul in cauza este un SRL, ... (vezi toată discuția)