avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Furnizor extern - SUA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Furnizor extern - SUA

De cativa ani cumpar servicii de gazduire a website-urilor de la o firma din SUA.
Pentru fiecare plata facuta, contabila imi calculeaza un impozit pe care il platesc in luna in care s-a intamplat achizitia.
Calcularea impozitului este un pic cam complicata, dar se invarte undeva in jurul a 15% din suma platita.
Intrebare:
1. este corect sa platesc eu acest impozit din moment ce firma respectiva este si ea taxata la fata locului (SUA)?
2. Luna trecuta am achizitionat de la firma GoDaddy un serviciu iar factura a fost emisa de GoDaddy Europe si include si TVA. Se poate recupera TVA-ul? Daca da, cum?

Ce reglementari exista?
Cel mai recent răspuns: drbarbu , utilizator 06:40, 30 Septembrie 2010
Sfatul meu este sa cauti sa angajezi un contabil. Desi ai o persoana pe aceasta functie te asigur ca nu merita titlul de contabil.
Probabil impozitul respectiv este considerat redeventa.Conditiile vi le redau mai jos conf.normelor Codului Fiscal
d) redevente de la un rezident;
Norme metodologice:
2. (1) Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.
(2) In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea ca redeventa a sumei care trebuie platita depinde de natura drepturilor transferate.
(3) In cazul transferului unui drept partial dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie platita este o redeventa daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestui drept constituie o incalcare a copyright-ului. Exemple de astfel de tranzactii sunt transferurile de drepturi de a reproduce si distribui catre public orice software, precum si transferurile de drept de a modifica si a face public orice software.
(4) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Acelasi rezultat se aplica si pentru "drepturi de retea sau site", in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.
(5) In cazul achizitiei tuturor drepturilor dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie platita nu este pentru folosirea sau dreptul de a folosi acel software, in consecinta nefiind o redeventa.
(6) Suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare, este o redeventa.
(7) In intelesul acestei norme, software este orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare) cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).
(8) In cazul unei tranzactii care permite unei persoane sa descarce electronic imagini, sunete sau texte, suma care trebuie platita nu este redeventa daca folosirea acestor materiale se limiteaza la drepturile necesare pentru a permite descarcarea, stocarea si exploatarea computerului, retelei sau a altui echipament de stocare, operare sau afisare a utilizatorului. Dimpotriva, suma care trebuie platita pentru transferul dreptului de a reproduce si a face public un produs digital este o redeventa.
(9) In cazul unui contract care implica folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, precum si transferul unei alte proprietati sau altui serviciu, suma care trebuie platita conform contractului trebuie sa fie impartita, conform diverselor portiuni de contract, pe baza conditiilor contractului sau pe baza unei impartiri rezonabile, fiecarei portiuni aplicandu-i-se tratamentul fiscal corespunzator. Daca totusi o anumita parte din ceea ce urmeaza a se asigura prin contract constituie de departe scopul principal al contractului, cealalta portiune fiind auxiliara, tratamentul aplicat portiunii principale de contract se aplica intregii sume care trebuie platita conform contractului.
1. Nu inteleg de ce platiti impozit pentru serviciile achizitionate/cumparate, poate e un alt fel de contract si nu contract de vanzare-cumparate.
2.La momentul achizitionatii daca transmiteati codul valabil de TVA societatii care a vandut produsul atunci nu va factura cu TVA.
Stiu ca subiectul este inceput acum peste un an, dar inca este de actualitate.

Mai recent am primit mesaj de la un furnizor de hosting (gazduire website-uri) ca sunt obligati de CE sa taxeze TVA daca isi vand serviciile pe teritoriul uniunii europene.
Problema mai vine acum si din faptul ca trebuie sa te inregistrezi in acel Registru al Operatorilor Intracomunitari ca sa poti face achizitii din CE.

Deci: daca firma este din UE, atunci trebuie sa te inregistrezi in ROI ca sa fii in legalitate (conform legilor din Romania) si sa-ti vinzi sau sa achizitionezi servicii din/in UE.
Dar cum ramane cu vanzarea.cumpararea de servicii din USA, UK sau Canada?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit nerezidenti danaeconomist danaeconomist O firma din Romania cumpara de la o firma din Egipt un software - licenta pentru folosirea unui program instalat la firma din Romania . Firma din ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri anarhy2004 anarhy2004 am si eu cateva intrebari am primit o factura din confederatia elvetiana in care m-i se vinde dreptul de a folosi un program acum eu ii platesc intreaga suma ... (vezi toată discuția)
Impozit retinut la sursa? madellaine madellaine Buna ziua. Societatea achizitioneaza in scopul revanzarii licente soft (electronic) de la un furnizor extern UE. Se retine impozitul la sursa? Multumesc. (vezi toată discuția)