avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... evitarea dublei impuneri
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

evitarea dublei impuneri

am si eu cateva intrebari
am primit o factura din confederatia elvetiana in care m-i se vinde dreptul de a folosi un program acum eu ii platesc intreaga suma sau ii retin vreun impozit (care este cota si ce fel de impozit ii retin?)
daca da, trebuie sa ii cer vre-un act firmei respective sau trebuie sa ii dau eu vre-un act
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:20, 11 Ianuarie 2009
anarhy2004 a scris:

am si eu cateva intrebari
am primit o factura din confederatia elvetiana in care m-i se vinde dreptul de a folosi un program acum eu ii platesc intreaga suma sau ii retin vreun impozit (care este cota si ce fel de impozit ii retin?)
daca da, trebuie sa ii cer vre-un act firmei respective sau trebuie sa ii dau eu vre-un act




Este emisa o factura in care are loc transferul dreptului de proprietate - se achita factura, deci a fost livrat un program.
Evitarea dublei impuneri - se refera la venituri obtinute in 2 state, dicidecum la tranzactii.
Cum a spus si D-na ETOCU evitarea dublei impuneri reprezinta altceva.
Dubla impunere reprezinta supunerea la impozit a aceleiasi materii impozabile si pentru aceeasi perioada de timp, de catre doua autoritati fiscale din tari diferite.
Se considera ca „dubla (multipla) impunere internationala se produce atunci când autoritatile fiscale a doua sau mai multe state încaseaza concomitent impozite având aceeasi incidenta, în asemenea mod încât o persoana susporta o obligatie fiscala mai grea decât daca ar fi fost supusa unei singure autoritati fiscale”.
Caracteristica dublei impuneri consta în aceea ca apare numai în cazul impozitelor directe (impozitul pe venit si impozitul pe avere) si nu a celor indirecte.
poate nu m-am exprimat bine dar am citit in "conventia pentru evitarea dublei impuneri intre c.elvetiana si romania" la art.12 ca :"2. Totusi aceste redevente sunt, de asemenea, impozabile în statul contractant din care
provin, potrivit legislatiei acelui stat; daca persoana care primeste redeventele este
beneficiara efectiva a acestora, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10% din suma
bruta a redeventelor. Autoritatile competente ale statelor contractante reglementeaza de
comun acord modalitatile de aplicare a acestei limitari."
eu cred ca este vorba de redeventa citat dintr-un dex "Suma de bani platita periodic de catre persoane care au concesionat anumite bunuri (mine, terenuri etc.) ori au contractat licente prin know-how."iar pentru termenul know-how "Know-how este un termen preluat din limba engleză, care desemnează cunoştinţe specifice, deţinute de o persoană fizică sau de o întreprindere, asupra unui produs sau procedeu de fabricaţie, adesea obţinute prin lucrări de cercetare şi de dezvoltare importante şi costisitoare. În practică know-how-ul poate consta în informaţii concrete despre procedeele de combinare a unor substanţe şi materiale pentru obţinerea unui produs finit."
-daca poate cineva sa imi spuna pot sa incadrez aici adica sa ii retin din factura {fiind vb in factura de dreptul de folosire al unui program "nu programul in sine" "pe o perioada fixa"} un procent de 10% care sa il virez la stat ca impozit pe venitul nerezindentilor-PJ lui scazandu-i din suma pe care am sa i-o platesc si daca trebe sa mai fac alte acte
multumesc


Vedeti Normele metodologice ale C.F.

2. (1) Termenul redevenţă cuprinde orice sumă care trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevăzut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent dacă suma trebuie plătită conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a încălcării drepturilor legale ale unei alte persoane.

(2) În cazul unei tranzacţii care implică transferul de software, încadrarea ca redevenţă a sumei care trebuie plătită depinde de natura drepturilor transferate.

(3) În cazul transferului unui drept parţial dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie plătită este o redevenţă dacă primitorul dobândeşte dreptul de a utiliza acel software, astfel încât lipsa acestui drept constituie o încălcare a copyright-ului. Exemple de astfel de tranzacţii sunt transferurile de drepturi de a reproduce şi distribui către public orice software, precum şi transferurile de drept de a modifica şi a face public orice software.

(4) În analiza caracterului unei tranzacţii care implică transferul de software nu se ţine cont de dreptul de a copia un program exclusiv în scopul de a permite exploatarea efectivă a programului de către utilizator. În consecinţă, o sumă care trebuie plătită nu este o redevenţă dacă singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, în scopul de a permite utilizatorului să-l exploateze. Acelaşi rezultat se aplică şi pentru "drepturi de reţea sau site", în care primitorul obţine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv în scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau în reţeaua primitorului.

(5) În cazul achiziţiei tuturor drepturilor dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie plătită nu este pentru folosirea sau dreptul de a folosi acel software, în consecinţă nefiind o redevenţă.

(6) Suma care trebuie plătită pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare, este o redevenţă.

(7) În înţelesul acestei norme, software este orice program sau serie de programe care conţine instrucţiuni pentru un computer, atât pentru operarea computerului (software de operare) cât şi pentru îndeplinirea altor sarcini (software de aplicaţie).

(10) Este considerată redevenţă şi suma plătită în cadrul contractului de know-how, în baza căruia vânzătorul acceptă să împărtăşească cunoştinţele şi experienţa sa cumpărătorului, astfel încât cumpărătorul să le poată folosi în interesul său şi să nu le dezvăluie publicului. În acelaşi timp vânzătorul nu joacă nici un rol în aplicarea cunoştinţelor puse la dispoziţie cumpărătorului şi nu garantează rezultatele aplicării acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru achizitii de software online de la nerezidenti? Anca Negoescu Anca Negoescu Va contactez in legatura cu impozitul pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezidenti, UE sau NON-UE. Societatea noastra achizitioneaza licente ... (vezi toată discuția)
Furnizor extern - sua drbarbu drbarbu De cativa ani cumpar servicii de gazduire a website-urilor de la o firma din SUA. Pentru fiecare plata facuta, contabila imi calculeaza un impozit pe care il ... (vezi toată discuția)
Impozit venit nerezidenti danaeconomist danaeconomist O firma din Romania cumpara de la o firma din Egipt un software - licenta pentru folosirea unui program instalat la firma din Romania . Firma din ... (vezi toată discuția)