avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Impozit retinut la sursa?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Impozit retinut la sursa?

Buna ziua.
Societatea achizitioneaza in scopul revanzarii licente soft (electronic) de la un furnizor extern UE. Se retine impozitul la sursa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Performia Finance , Contabil 10:53, 9 Februarie 2011
Norme metodologice CF:
Art. 115 d)
2. (1) Termenul redevenţă cuprinde orice sumă care trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevăzut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent dacă suma trebuie plătită conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a încălcării drepturilor legale ale unei alte persoane.
(2) În cazul unei tranzacţii care implică transferul de software, încadrarea ca redevenţă a sumei care trebuie plătită depinde de natura drepturilor transferate.
(3) În cazul transferului unui drept parţial dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie plătită este o redevenţă dacă primitorul dobândeşte dreptul de a utiliza acel software, astfel încât lipsa acestui drept constituie o încălcare a copyright-ului. Exemple de astfel de tranzacţii sunt transferurile de drepturi de a reproduce şi distribui către public orice software, precum şi transferurile de drept de a modifica şi a face public orice software.
(5) În cazul achiziţiei tuturor drepturilor dintr-un copyright pentru software, suma care trebuie plătită nu este pentru folosirea sau dreptul de a folosi acel software, în consecinţă nefiind o redevenţă.
(51) Nu reprezintă redevenţe sumele plătite de intermediarii distribuitori ai unui software în baza unui contract prin care se acordă frecvent dreptul de distribuţie a unor exemplare ale software-ului, fără a da dreptul de reproducere. Distribuţia poate fi făcută pe suporturi tangibile sau pe cale electronică, fără ca distribuitorul să aibă dreptul de a reproduce software-ul. De asemenea, nu reprezintă redevenţă suma plătită pentru un software ce urmează a fi supus unui proces de personalizare în vederea instalării sale. În aceste tranzacţii, intermediarii distribuitori plătesc numai pentru achiziţionarea exemplarelor de software şi nu pentru a exploata un drept de autor pentru software.

Cred ca va incadrati la punctul 5.1 boldat din ce-mi dau seama din intrebarea d-voastra. Cel putin deduc faptul ca achizitionati niste licente pe care le vindeti in acceasi stare mai departe catre diversi clienti.

Nefiind redeventa nu retineti nimic la sursa, se transforma practic intr-o vanzare-cumparare.

Daca se intampla lucrurile altfel decat in deductia mea, va rog reveniti cu detalii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
Performia Finance, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru achizitii de software online de la nerezidenti? Anca Negoescu Anca Negoescu Va contactez in legatura cu impozitul pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezidenti, UE sau NON-UE. Societatea noastra achizitioneaza licente ... (vezi toată discuția)
Impozit venit nerezidenti danaeconomist danaeconomist O firma din Romania cumpara de la o firma din Egipt un software - licenta pentru folosirea unui program instalat la firma din Romania . Firma din ... (vezi toată discuția)
Furnizor extern - sua drbarbu drbarbu De cativa ani cumpar servicii de gazduire a website-urilor de la o firma din SUA. Pentru fiecare plata facuta, contabila imi calculeaza un impozit pe care il ... (vezi toată discuția)