avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere dobanda legala imprumut
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere dobanda legala imprumut

Care este modalitatea de deducere a cheltuielii dobanzii legale a unui imprumut acordat de pf catre PFA, pentru achizitionarea unui bun mobil/imobil?
Art. 48 alin. 5 din Codul fiscal prevede:
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
..............................................................................
k) dobanzi aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti, in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei;
.......................................

Daca imprumutul a fost acordat acum 3 ani, in contract se prevede dobanda de referinta a BNR si s-au calculat dobanzile pe fiecare an, dar nu s-au achitat nici dobanda nici imprumutul pentru ca in cativa ani nu au fost resurse financiare.
Se poate deduce valoarea integrala a dobanzii la scadenta imprumutului, chiar daca imprumutul este nu nu achitat?
Este vorba despre un PFA, neplatitor de TVA.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:09, 11 Aprilie 2009
La pfa-uri se tine cont de incasari si plati, adica acele cheltuieli platite si acele venituri incasate.
Eu ma refeream la cheltuiala PFA-ului cu dobanda imprumutului, astfel incat cheltuiala efectuata sa fie considerata deductibila. ;)
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;

b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;



Bun, asta stiam si eu.
Intrebarea mea este: imprumutul l-am acordat eu ca pf catre PFA, pentru achizitionarea unui bun folosit in interesul afacerii. In contract se stipula ca imprumutul sa fie rambursat in termen de 4 ani, dupa posibilitatile PFA, cu dobanda de referinta a BNR.
Anual am calculat dobanda la imprumutul nerambursat. Acum, dupa 4 ani vreau sa iau macar dobanda calculata luna de luna pe toti cei 4 ani la imprumutul acordat iar cheltuiala respectiva cu dobanda de pe cei 4 ani care se va plati sa o deduc, respectiv sa fie considerata cheltuiala deductibila. Pot face asa ceva, fara ca imprumutul sa fie rambursat, respectiv sa achit toata dobanda celor 4 ani si sa inchei un act aditional la contract prin care sa prelungim termenul de rambursare a imprumutului, in aceleasi conditii?
Daca achit dobanda de la PFA la pf, aferenta celor 4 ani, va fi considerata cheltuiala deductibila integral?
Va fi deductibila dar din ce o platiti daca nu aveti incasari?

Alte discuții în legătură

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta MuscaAnca MuscaAnca Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR ... (vezi toată discuția)
Pfa - cheltuieli deductibile si achizitionare mijloace fixe. madriann madriann Am citit destule topicuri pe aceasta tema, multe informatii imprastiate pe diverse posturi, mai mult m-am zapacit decat clarificat. As incerca sa formulez ... (vezi toată discuția)