avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii atic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii atic

Bună ziua!
Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de asociație nu plătesc nimic, având contorizare,... separate de asociație, iar deasupra magazinelor este un atic (copertină), ei (poșta ) a fost somată de primărie să-și repare partea fiind pericol de accidentare, la care cei de la poștă au spus că-l reperă doar împreună cu asociația ei spun că: copertina constituie un bun aflat în proprietate comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică și în acordul de asociere. Asociația nu a făcut nici un acord. Aș dori să mă informați și bazele informației pe care mi le dați. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:03, 19 Ianuarie 2014
Afirmatia ”Postei”este corecta.Presedintele asociatiei trebuie sa incheie un act de asociere cu acest Oficiu Postal. Asociatia trebuie sa repare aceasta copertina iar cei de la parter o suma conform suprafatei indivize. Actul de asociere este prins in art.37 din HG 1588/2007
Intretinerea si reparatia la partile comune de constructie si instalatii din imobil revine exclusiv asociatiei de ptoprietari
Daca imobilul din constructie este prevazut cu spatii comerciale la parter,in situatia mentionata de dv,se impune executarea de reparatii,c/v urmand a fi suportata atat de catre persoana juridica detinatoare a spatiului cat si de catre asociatia de proprietari
Acordul de asociere reprezinta unul dintre documentele necesare infiintarii asociatiei de proprietari
L nr 230/2007 ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din
proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea
de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson
cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se
poate delimita proprietatea comună;


c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente
sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată
- cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau
părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat
din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

h) acord de asociere - actul care consfinţeşte decizia proprietarilor de a se asocia;

CAP. II
Înfiinţarea şi înregistrarea asociaţiei de proprietari


ART. 5
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate
plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât
aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel
nominal, anexă la acordul de asociere.


ART. 6
(1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari
împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de
constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază
teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de
proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii,
numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul
spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent
clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
Da, este adevarat, dar la fel de adevarat este ca Posta trebuie sa suporte TOATE cheltuielile care se repartizeaza pe cota-parte de proprietate, indiferent daca achita utilitatile separat (pentru ca sunt alte tarife la persoane juridice).
H.G 1588/2007 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Vedeti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007
gabics a scris:
Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de asociație nu plătesc nimic, având contorizare,... separate de asociație

Asociatia de proprietari cuprinde toate proprietatile din scara indiferent ca sunt ale unor persoane fizice ori juridice si indiferent ca sunt ori nu sunt membri ai asociatiei.
Asadar este o greseala ca acel magazin de la parter nu plateste nimic la asociatie. Trebuie sa plateasca asa cum prevede legea ca orice proprietar. Pot exista unele cazuri in care un agent economic va plati mai mult ori mai putin decat un proprietar de apartament. Concret se stabilesc obligatiile acestea mai deosebite printr-o intelregere incheiata intre asociatie si agentul economic asa cum prevede art.37 din HG 1588/2007

Asociatia trebuia sa incaseze de la acel agent economic partea ce-i revenea pentru cheltuielile de administrare, salarii, indemnizarii, reparatii ale teraselor blocului, reparatii ale instalatiilor comune de alimentare cu apa si a celor de canalizare... Trebuia sa constituie fond de rulmente si fond de reparatii ca orice proprietar de apartament.

Asa ca, acum chemati-i la asociatie, incheiati un protocol si gospodariti-va impreuna de acum inainte. Orice reparatie de genul celei necesare acum sa se faca numai prin asociatie iar cheltuielile sa se suporte de toti proprietarii, persoane fizice ori juridice, conform legii.

@thran, spuneti ca:
sunt alte tarife la persoane juridice

Ati putea sa ne spuneti despre ce tarife discutati si ce reglementari cunosteti dumneavoastra care sa prevada tarife diferite pentru membrii asociatiei de proprietari sau nemembrii asociatiei de proprietari, asadar tarife diferite pe criteriul felului persoanei: fizica sau juridica?
Va rog, ceva concret si in vigoare astazi! Multumesc!
care sa prevada tarife diferite pentru membrii asociatiei de proprietari sau nemembrii asociatiei de proprietari,


Nu este vorba de membrii sau nemembrii, firmele de la parterul condominiului nostru au alte tarife la RADET fata de utilizatorii caznici.

Alte discuții în legătură

Firme la parterul blocului rebell_rose rebell_rose Buna ziua, La parterul unui bloc este un magazin alimentar. Patronul acestuia refuza sa plateasca cotele ce-i revin . Va rog sa-mi spuneti ce articol se ... (vezi toată discuția)
Magazinele din bloc turn contribuie la reparatii de acoperis? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Stau intr-un bloc cu 10 etaje.Parterul si jumatatea etajului 1 este ocupat de magazine. Locatarii de la ultimul etaj sunt ... (vezi toată discuția)
Magazin la parterul blocului cris69 cris69 Buna seara,la parterul blocului unde locuiesc sunt deschise doua magazine. Proprietarii respectivelor apartamente,de la parter, au inchiriat satiul un ... (vezi toată discuția)