De cateva zile mi-a decedat tatal. Eu sunt somera. Pentru tatal meu primesc ajutor de inmormantare de la casa de pensii. Intrebarea este daca Agentia de somaj imi poate acorda un ajutor de deces, avand in vedere ca sunt singura care am contribuit la cheltuielile de inmormantare? Nu mai sunt membrii de familie in viata, in afara de mine.
Se achită, la solicitarea persoanelor indreptăţite, conform legii, de către:
A) angajator - în cazul decesului angajatului (asiguratului) sau a unui membru de familie al acestuia
B) instituţia care gestionează fondul pentru plata ajutorului de şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
C) Casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau asiguratului pe bază de contract de asigurare sau declaraţie de asigurare, precum şi pentru decesul unui membru de familie al acestuia.
Parerea mea este ca va incadrati la litera B, nu puteti lua din doua locuri, se acorda in baza certificatului de deces pe care se mentionmeaza, dupa achitarea ajutorului, ACHITAT impreuna cu data , semnatura si stampila astfel ca nu mai puteti, ulterior incasarii ajutorului, sa solicitati un alt ajutor din partea Casei de Pensii
Multumesc pentru raspuns si scuze pentru insistenta cu care cer lamuriri. Am citit ca exista doua notiuni care pot fi cumulate - ajutorul de inmormantare si ajutorul de deces. Par asemanatoare, dar in parte difera prin sursa care ofera banii. Nu am studiat, nu am citit prea mult, evenimentul este recent, cheltuielile le-am facut singura (si nu au fost chiar mici) si ma intereseaza masura in care pot recupera cat mai mult din aceste cheltuieli, fiind in situatie financiara destul de precara.
Ajjutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale iar ajutorul de inmormantare este un sprijin acordat de angajator reprezinta cheltuieli sociale deductibile si pot fi facute in limita a 2% din fondul de salarii realizat anual Condoleante
Luati legatura cu ALOFM / AJOFM unde sunteti inregistrata ca somer si veti primi toate lamuririle cu privire la ajutorul de inmormantare pe care trebuie sa v-il dea ei, in cazul dvs.
Ajutorul de deces l-ati primit de la Casa de Pensii.
Ajutor inmormantare
snow_deea
buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)